Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Alarmantno u BPK-a, od ponedjeljka đaci prelaze na online nastavu

Zbog alarmantne epidemiološke situacije u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK), krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva s današnje sjednice uputio je preporuku Vladi BPK da donese odluku o prelasku na online model nastave od ponedjeljka, 22.marta, u svim osnovnim i srednjim školama na području tog kantona, u trajanju od 14 dana.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo naglašava da je situacija alarmantna.

„Broj oboljelih na dnevnoj bazi danas je najgori od početka pandemije, a samo u posljednja 24 sata  43 osobe su zaražene čime se broj zaraženih popeo na 191, dok je 608 osoba u izolaciji. Pitanje je koliko će sistem moći dugo podnijeti ovaj tempo, pacijenti trebaju pomoć ljekara, a zaraza se očito širi brže nego što je to do sada bio slučaj jer veliki je priliv pacijenata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s upalama pluća i situacija je zaista nepredvidiva “ – upozorila je Bičo.

Povodom pogoršanja epidemiološke situacije danas je hitnu sjednicu održao i gradski štab Civilne zaštite Goražde koji je uputio apel prema višim nivoima za donošenje odluka i mjera s ciljem suzbijanja koronavirusa.

”Gradski civilni štab zajedno s pomoćnicima donio je mjere i uputio molbe prema Vladi Federacije BiH, s ciljem vakcinacije cjelokupnog stanovništva. Ono što Goražde može uraditi u okviru svojih nadležnosti je pranje i dezinfikovanje ulica, te javnih preduzeća u kojima će se također izvršiti dezinfekcija prostora. U saradnji s Ministarastvom obrazovanja BPK dezinfekcija će se sprovesti i u svim osnovnim i srednjim školama gdje nam je svoje kapacitete na raspolaganje stavio i privrednik Hubjer“,  kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Kantonalnom kriznom štabu predloženo je donošenje mjera koje će rezultirati obustavom rada uslužnih djelatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i trgovina prehrambenih proizvoda te ograničenje svih kretanja, osim opravdanih potreba nabavke prehrambenih proizvoda i obavljanja poslova aktivnosti uposlenih osoba.