Nastavak investiranja u Koridor 5c prioritet koji će obezbijediti moderne transportne veze

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler bio je domaćin sastanka na visokom nivou o Koridoru Vc održanom u Sarajevu, na kojem su prisustvovali nadležni zvaničnici s državnog i entitetskih nivoa te predstavnici Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kako bi razgovarali o ubrzavanju radova, javlja Anadolu Agency (AA).

Koridor Vc najambiciozniji je investicijski program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajna finansijska sredstva i ljudske resurse. Do sada je Evropska unija osigurala više od 200 miliona eura bespovratnih sredstva kroz Investicijski okvir Zapadnog Balkana (WBIF) za izgradnju 11 poddionica autoputa na Koridoru Vc u BiH, nadopunjavajući zajmove EIB-a i EBRD-a, podsjećaju iz Delegacije EU u BiH.

“Pet godina nakon pokretanja Agende za povezivanje i u susret Samitu EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu 6. i 7. maja 2020. godine, sastali smo se kako bismo napravili pregled trenutnog stanja i razgovarali o budućim planovima za razvoj i završetak radova na autoputu Koridor Vc u BiH. Nastavak investiranja u Koridor Vc je prioritet koji će obezbijediti moderne transportne veze koje povezuju zemlju s regionom i EU za dobrobit građana i ekonomije. Bosna i Hercegovina može mobilizirati resurse i tehničke kapacitete za ubrzavanje radova”, rekao Sattler.

Tokom sastanka, predstavnici relevantnih vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje pripreme i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor Vc.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić istakao je potrebu za stvaranjem povoljnog okruženja za rast privatnog sektora i investicija, te dodao da su brza izgradnja infrastrukture i fiskalni rast prepoznati kao prioriteti.

Ministar saobraćaja i veza Republike srpske Đorđe Popović istakao je da Evropska unija na godišnjem nivou izdvaja značajna sredstva za razvojne projekte i iskazao namjeru za nastavak saradnje i na narednim projektima.

Evropska unija je 2015. godine pokrenula Agendu za povezivanje za Zapadni Balkan te osigurala izdvajanje znatnih bespovratnih sredstava za sufinansiranje ključnih transportnih i energetskih veza u regionu do 2020. godine.

Radovi su u toku na nekoliko aktivnih gradilišta u zemlji, i BiH je posvećena da se privedu kraju. Projekat povezivanja u kojem je ostvaren najveći napredak u regionu je most u Svilaju koji će biti dovršen do ovog ljeta.

Dugo iščekivani radovi su napokon započeli na izgradnji mosta u Gradišci, kao i autoputa između Rudanke i Johovca. Gradilište tunela u Zenici je nedavno otvoreno, te će krajem ovog mjeseca biti obilježen i početak radova na iskopu tunela na Ivanu.