Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

MANDRA! Razočaravajući nerad Gudeljević kada je riječ o nabavci vakcina

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermin Mandra razočaravajućim je nazvao nerad ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević kada je u pitanju nabavka vakcina.

– S obzirom na ustavnu razuđenost zdravstvenih institucija Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova ima ulogu koordinatora s državnog nivoa – podsjeća Mandra u izjavi.

Dodaje međutim, da činjenica da do danas nisu ponuđeni jasni odgovori javnosti, kada su u pitanju rokovi s nabavkom vakcina, ukazuje na nemaran odnos, za što odgovornost nosi svakako ministrica Gudeljević, kazao je.

Podsjeća da se Ministarstvo civilnih poslova još 9. decembra 2020. godine, u saopćenju pompezno pohvalilo da “Bosna i Hercegovina otvara vrata EU za nabavku vakcina”, a u istom saopćenju je istaknuto i da je to rezultat “izuzetne koordinacije” Ministarstva civilnih poslova i ostalih nivoa vlasti.

– Kakvi su rezultati te “izuzetne koordinacije” i “otvaranja vrata EU”, najbolje govori činjenica da Bosna i Hercegovina već itekako kasni za zemljama Evropske unije, a Ministarstvo ne nudi nikakve definitivne rokove kada bi vakcine mogle stići – naglasio je Mandra.

Mandrina reakcija se odnosi na današnje saopćenje Ministarstva civilnih poslova u koje su naveli na su osnovu saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, isključivo poštujući ustavne nadležnosti i iskazane potrebe nadležnih vlasti entiteta i Brčko distrikta, potpisali Sporazum o pristupu COVAX mehanizmu te koordiniralo pristup EU mehanizmu za nabavu cjepiva.

– Uzimajući u obzir te činjenice, ni u kojem slučaju ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije u ovom izuzetno značajnom trenutku za sve stanovnike BiH – kažu iz Ministarstva.

Koordinirajući s nadležnim ministarstvima, nije iskazana potrebe za nabavku direktnim pregovaranjem s proizvođačima vakcina, jer je stav bio da prioritet treba biti sigurnost nabavljene vakcine što garantiraju COVAX i EU mehanizam nabavke, saopćilo je Ministarstvo.