KOMŠIĆ! Po Radončiću protivljenje diskriminirajućim rješenjima, znači sukob sa međunarodnom zajednicom

Politički lideri poput Radončića, koji su tokom dugogodišnje diplomatske borbe pred institucijama Evropske unije i NATO-a, baš po pitanju Izbornog zakona, držali stranu Hrvatske a ne Bosne i Hercegovine, i pri tome bili obasipani pohvalama od strane Zorana Milanovića, uopće nisu kvalifikovani da komentarišu aktuelnu političku situaciju. Takvi se nalaze, odnosno sami su se stavili, s onu stranu interesa države, navodi se u reakciji Željka Komšića.

Njihove sugestije koje idu u pravcu toga da se ni pod koju cijenu lošim rješenjima ne smije reći NE, kao i insinuacije da protivljenje nametanju diskriminirajućih rješenja, automatski znače i sukob sa kompletnom međunarodnom zajednicom također nisu u interesu države BiH.

Mistificiranje otpora nametanju diskriminirajućih rješenja i svođenje tog otpora na sukob sa međunarodnom zajednicom, može biti jedino u funkciji onih koji žele da ovladaju dijelom suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

Neka takvi izađu među narod pa saslušaju šta narod misli o rješenjima koja nam se nude, odnosno pokušavaju nametnuti.

Sve dok građani Bosne i Hercegovine žele da se bore za svoju zemlju, i za vlastito dostojanstvo, pri punoj svijesti da su pravo i istina na našoj strani, nikakvi cinični i maliciozni pokušaji isticanja našeg navodnog sukoba sa međunarodnom zajednicom i jefitino dociranje, neće me pokolebati.

Na kraju, želim istaći i sljedeće. Godinama se pitanje izmjena Izbornog zakona vezuje za moje ime. Sada kada je to ad acta, i kada predmet diskusije uopće nije Predsjedništvo BiH, nego Dom naroda, konačno se jasno vidi da moji i stavovi političke opcije kojoj pripadam, nisu vezani isključivo za pitanje jedne pozicije, nego se radi o tome da li ćemo dopustiti da susjedna država otima dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine kroz potpunu HDZ-ovu kontrolu Doma naroda. Gdje su odjednom isparile sve one kritike u kojima se ocjenjuje da čitava stvar leži u jednoj poziciji, kazao je u reakciji Željko Komšić.

Podsjećamo na Radončićeve stavove:

“Bošnjaci s ovakvim rukovodstvom sebi će napraviti nerješive probleme. Pogledajte kako se vodi predizborna kampanja. Predizborna kampanka se vodi na način takmičenja između pojedinih političkih stranaka ko će bolje pljunuti na međunarodnu zajednicu. Ne valja nam OHR, ne valja nam Brisel, ne valja nam Vašington. Pa ovdje je Vašinton poslao najbolje američke sinove.

SAD su zaustavile novi genocid, poslale su milijarde dolara, šalju najjače diplomate… I mi odjednom napadamo bivšeg američkog ambasadora i sadašnjeg. Napadamo britanskog ambasadora, napadamo visokog predstavnika… Ko to gura Bošnjake u samoizolaciju, možemo li mi sami protiv kompletne međunarodne zajednice? Mora se mijenjati politika Bosne i Hercegovine, mi moramo raditi ono što je radio rahmetli Alija.”