Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

KOMŠIĆ OŠTRO! Pogledajte šta je poručio Beogradu onaj kojeg ne voli Bh. blok

Poruke koje je gospodin Dodik poslao iz Beograda, a koje vrlo jasno i neskriveno govore da je konačni cilj takve politike razbijanje države Bosne i Hercegovine i stvaranje Velike Srbije, nažalost nisu naišle na bilo kakvu osudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nego na prećutno odobravanje – kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji boravi u radnoj posjeti Vatikanu, govoreći o sastanku u Beogradu između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika manjeg bh.entiteta.

– Nama već odavno ništa ne znače fraze koje gospodin Vučić izgovara tim prilikama, poput fraza o poštivanju teritorijalnog integriteta, dok mu istovremeno Dodik puše za vratom i najavljuje nove sukobe na ovim prostorima, jer put koji on pominje i kojim želi da krene je put sukoba. Bilo bi dobro kada bi gospodin Vučić koji često govori kako je najvažnije sačuvati mir, konačno kazao ko taj mir ugrožava. Da li ga ugrožava Dodik sa ovakom politikom ili to Vučić tek sebe obuzdava od srljanja u sukob. Meni je jasno ko ga ne ugrožava. Ne ugrožava ga bosanska strana, koja je i nakon svega, agresije i genocida pružila ruku, ali izgleda uzalud, jer je pružamo istim onim politikama u Srbiji koje su nas htjele doći ne te ruke nego glave i glave svih nas koji volimo ovu državu i ne želimo niti tražimo ništa više osim toga da se u nju konačno prestane zadirati – poručio je Komšić.

Što se tiče samog Dodika, kaže se dalje u saopćenju iz Predsjedništva BiH, nakon što je raportirao Vučiću i sebe doveo na nivo Andrije Mandića, ponovno je uspio izreći dvije kontradiktorne tvrdnje u istoj rečenici, da hoće i mir i rasturanje države. “Nešto od to dvoje mora odabrati, premda mi znamo šta on hoće”.

Jasno je, kaže Komšić, da je strah od vlastitih poteza učinio svoje i sada galamom pokušava sakriti strah od izjava na koje ga niko nije tjerao i kojima nikog nije naročito impresionirao, osim možda Vučića.

– Kao što smo mu i ranije poručili, niti ima moći, niti snage da bilo koju najavu ostvari. Međutim, upamtiti ćemo to da su njegove želje u Beogradu naišle na razumijevanje – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom sastanka u Beogradu.