Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

SDP! Dodik svojim nedjelima navukao ‘miris’ koji nijedan sapun neće sprati

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) daje punu podršku radu Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u procesuiranju svih uključenih u rušenje ustavnog poretka naše države.

U saopćenju SDP BiH navodi kako očekuju da pravosudni organi brzo i efikasno procesuiraju i pred lice pravde privedu sve pojedince koji su poticali i učestvovali u institucionalnom podrivanju suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

– U vezi s izjavama nositelja antidržavnih aktivnosti, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, SDP BiH obavještava javnost da ćemo Tužilaštvu BiH protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog počinjenja krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a stav (5) Krivičnog zakona BiH.

Njegova izjava da će sarađivati sa SIPA-om „ako budu okupani očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva“ predstavlja jedan od najgorih oblika ksenofobije i rasizma iskazanog od strane službenih dužnosnika jedne države u novijoj historiji. Kada bismo i zanemarili djela javnog kršenja Ustava i Dejtonskog sporazuma, ovakva izjava po sebi je dovoljan razlog za procesuiranje i neodložnu smjenu ovog dokazanog šoviniste i rasiste – navodi se u saopćenju SDP-a.

Dodaje se da izjave o „prljavštini“ glavnog grada države koji je pretrpio najgore oblike uništenja i ubijanja njegovih građana djeluje kao zloslutni preludij i najava nekih novih ‘čišćenja’ od ‘prljavih’ preživjelih žrtava.

SDP BiH smatra da je znakovito da ovakve poruke u gotovo identičnoj formi dolaze iz Hrvatske i od Milorada Dodika.

– Ako je međunarodna zajednica spremna gledati ponavljanje takvog scenarija, mi u BiH sigurno više nećemo gledati kako nas se opet pozicionira na prugu kojoj se približava voz.

Izjava da će sljedećeg mjeseca zabraniti rad državnog Tužilaštva u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, direktna je najava Dodikovog zaokruživanja projekta agresivnog secesionizma. Smatramo da je ovakvom izjavom jasno bacio rukavicu u lice domaćim pravosudnim i policijskim institucijama, koje ovih dana vode postupke u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice koji još uvijek kalkuliraju oko sankcioniranja secesionističkih postupaka vlasti RS-a – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ono što je očito, „kako god da se završi ovaj postupak, svojom današnjom izjavom Milorad Dodik, pacifista u ratu, ratnohuškač u miru, na sebe i svoju porodicu navukao je takav ‘miris’ koji im nijedan sapun niti najskuplji parfem neće sprati ni ukloniti“.

– Svjesni smo kako njemu u svemu ovome treba incident, bilo kakva eskalacija ili neki nepromišljen gest građana kojima je stalo do mira i stabilnosti u BiH. Zato je važno zadržati pribranost i dati apsolutnu podršku institucijama BiH da rade svoj posao.

I najslabija država koja odluči sa se suprotstavi kriminalu i korupciji na kraju pobijedi. Pobijedit će i naša Bosna i Hercegovina – poručuju iz SDP-a BiH.