Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici ove godine putem videolinka

U sjedištu Vlade Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu danas je održan radni sastanak rukovodstva Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, sa predsjednicima pododbora.

”Dogovoreno je da, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, prouzrokovanu pandemijom novog koronavirusa, a na osnovu ranijih zaključaka Organizacionog odbora, komemoracija u povodu obilježavanja 25 godina od genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica bude održana putem videolinka. To podrazumijeva mogućnost stranim državnicima i zvaničnicima da pošalju poruku i obrate se javnosti direktno putem video-linka ili snimljenom video porukom”, navodi se u saopštenju za javnost Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Sve aktivnosti i sadržaji, posebno Marš mira, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, bit će održani u skladu sa epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.

”Pododbor za Marš mira je zadužen da obavi i sve neophodne pripreme za aktivnosti koje su obuhvaćene programom ovog pododbora (Marš mira Nezuk – Potočari, Marš mira Žepa – Potočari, Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica, Ultramaraton Bihać – Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar – Srebrenica), također u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, a naročito kada je u pitanju broj učesnika. U vjerskom dijelu programa, odlučeno je na današnjem sastanku, da će biti klanjana dženaza žrtvama genocida”, istakli su iz Organizacionog odbora.

O ukopu identifikovanih žrtava genocida Organizacioni odbor će naknadno odlučiti uz saradnju sa porodicama identifikovanih žrtava i Pododborom za vjerska pitanja, naglašeno je na sastanku.

”Pododbori za vjerska pitanja i organizaciju dolaska porodica žrtava će najkasnije u narednih sedam dana razgovarati sa porodicama žrtava i prikupiti podatke o tome da li porodice žele ili ne izvršiti ukop. Organizacioni odbor donio je jednoglasnu odluku da na ovogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici, 11. jula 2020. godine, neće biti organizovanog prevoza autobusima. Tokom današnjeg sastanka u nekoliko navrata je naglašeno da je od velikog značaja ovogodišnje obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici provesti uz pridržavanje epidemioloških mjera. Istaknuto je da 11. jula ove godine iz Srebrenice treba, kao i prethodnih godina, poslati poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida, jer to žrtve genocida i zaslužuju”, zaključak je današnjeg sastanka.