Klub Bošnjaka osuđuje kažnjavanje građana zbog isticanja zastave BiH

Iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske najoštrije su osudili, kako su naveli, represiju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike srpske prema građanima zbog isticanja nekadašnje zastave Bosne i Hercegovine.

– Namjerna podvala Ministarstva unutrašnjih poslova da se radi o ratnoj zastavi slavne Armije Republike Bosne i Hercegovine i kažnjavanje nije ništa drugo nego zloupotreba policije i pokazivanje da ništa drugo osim “srpskog” ne smije biti na teritoriji manjeg bosanskohercegovačkog entiteta – navodi se u saopćenju ovog kluba.

Iako se ne radi o zastavi Armije Republike Bosne i Hercegovine, već o nekadašnjoj zastavi Bosne i Hercegovine, ponosni su, dodaju, na činjenicu da pod zastavom ljiljana nije bilo sistemskog i organizovanog ratnog zločina.

U saoopćenju navode da su “istovremeno pod drugim bojama zastave činjeni strašni ratni zločini, uključujući i zločin genocida”.

– Neprihvatljivo je kažnjavanje građana zbog isticanja nekada legalne zastave, dok širom entiteta bivaju lijepljeni plakati sa likom i djelom presuđenih ratnih zločinaca – navodi se u saopćenju iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, koje je potpisao predsjednik Alija Tabaković.

 

0