KAVAZOVIĆ! Svjetski lideri poslali jasnu poruku žrtvama, ali i negatorima genocida

Veoma je značajno da smo imali toliki broj obraćanja svjetskih lidera i predstavnika međunarodne zajednice koji su poslali jasnu poruku žrtvama, ali i negatorima genocida – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u razgovoru za Preporod nakon obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je istaknuo kako se svake godine u ovim danima u Srebrenici, ali i na drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine otvore stare rane.

– Te rane ne zarastaju, jer ne vidimo da se oni koji su zločine počinili kaju, ne vidimo da su procesuirani izvršioci i nalogodavci zločina, ne vidimo da se poništavaju rezultati genocida, ne vidimo pravdu za žrtve genocida, niti priznanje njihove boli. Nadali smo se da će četvrt stoljeća biti dovoljno vremena da se suočimo sa prošlošću i da prihvatimo istinu. Nažalost, to se nije desilo. Ali to ne znači ništa više do toga da nam se poručuje kako zlo nije pobijeđeno i da nam se valja nastaviti boriti. Taj dan će sigurno doći ako mi uradimo ono što moramo – naglasio je reis Kavazović.

Posebno je zahvalio svim članovima i pripadnicima zajednice, kao i svim prisutnim na dženazi koji su doprinijeli tome da se ova godišnjica obilježi dostojanstveno i kako priliči preživjelim žrtvama genocida.

– Brojni su oni koji zaslužuju naše priznanje i pohvalu za uloženi trud. Organizacija dženaze u vanrednim okolnostima je bila poseban izazov. Čini se da je uložen veliki trud kako bi se godišnjica dostojanstveno obilježila. Kao reisu-l-ulema, u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imam potrebu pohvaliti ovogodišnju organizaciju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Prije svega, želim zahvaliti svim članovima i pripadnicima zajednice, kao i svim prisutnim na dženazi koji su doprinijeli tome da se ova godišnjica obilježi dostojanstveno i kako priliči preživjelim žrtvama genocida. Brojni su oni koji zaslužuju naše priznanje i pohvalu za uloženi trud. Čitav Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, sa državnim organima i Majkama Srebrenice su uradili izvanredan posao- kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

U povodu obraćanja velikog broja svjetskih lidera i predstavnika međunarodne zajednice koji su poslali jasnu poruku žrtvama, ali i negatorima genocida, reis Kavazović je istaknuo da su u tom smislu “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova uradilo odličan posao”.

– Želja mi je da posebno pohvalim rukovodstvo i osoblje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, muftiju tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića, glavnog srebreničkog imama Damira ef. Peštalića, kao i sve imame i aktiviste Islamske zajednice koji su dali nesebičan doprinos organizaciji Marša mira, komemoracije i dženaze žrtvama genocida – naveo je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Posebno je istaknuo da su očuvanje sjećanja na nevino stradale žrtve genocida i istine o onome što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu “naša zajednička dužnost i pred nama je dug put koj trebamo proći”.

– Ova godišnjica je tek jedan međaš na tom putu- zaključio je reis Kavazović.

 

0