Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

JOŠ JEDNA POBJEDA U POFALIĆIMA! Šeher dobio novi kružni tok

Novoizgrađeni kružni tok na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života u sarajevskom naselju Pofalići otvoren je 16. maja 2020. na dan čuvene Pofalićke bitke kada su branioci uspjeli spriječiti agresora da podijeli taj grad na dva dijela. Kružni tok će poboljšati provoznost i funkcionalnost te raskrsnice i rasteretiti saobraćaj.

Na otvoranju je naglašeno da se radi o jednom od strateških projekata Općine Novo Sarajevo, a općinski načelnik Nedžad Koldžo je kazao da je taj kružni jedan od najvećih na području kantona, s obzirom da obuhvata 18 ulaznih i izlaznih saobraćajnih traka.

– Općina je napravili veliki broj velikih projekata, izgradila ambulante i dvorane, ali ovaj kružni tok se definitivno svrstava u velike projekte – istakao je Koldži i dodao da su brojne komplikacije pratile izgradnju.

Naveo je da su pet godina intenzivno radili na realizaciji ideje i projekta.

– Saobraćajnim problemima smo dali veliki značaj, a ovaj je bio u vrhu prioriteta. Ova lokacija je pravila velike gužve, pogotovo ujutro i poslije podne – rekao je Koldžo.

Otvaranju je prisustvovao i kantonalni ministar saobraćaja Adi Kalem koji je pohvalio projekt i saradnju s Općinom Novo Sarajevo i Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo. Najavio je da će nakon ovog projekta krenuti u izgradnju podzemne garaže kod Hitne pomoći, u naselju Pofalići.

– Pomažemo svim stanovnicima, da imamo bolje uslove u kantonu – naglasio je Kalem.

Ukupna vrijednost realizacije ovog projekta je 1.500.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo osigurala 700.000 KM, a Direkcija za puteve KS 800.000 KM. Otvaranje kružnog toka upriličeno je u povodu obilježavanja 16. maja – Dana Općine Novo Sarajevo i godišnjice Pofalićke bitke.