Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

IZETBEGOVIĆ – KOC! Otvoriti granice BiH za državljane Turske

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastao se danas s ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kocom a tokom razgovora konstatovani su dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja koje u budućnosti treba dodatno intenzivirati posebno na ekonomskom planu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je naglasio važnost aktueliziranja izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd kao zajedničkog infrastrukturnog projekta od znatnog regionalnog značaja.

Sagovornici su se složili da je potrebno da BiH otvori granice prema državljanima Republike Turske uz primjenu odgovarajućih epidemioloških mjera, posebno imajući u vidu i ekonomski značaj ovog pitanja.

Izetbegović je ambasadoru i narodu Republike Turske čestitao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva uz sjećanje na herojsku odbranu od terorizma i suzbijanje pokušaja državnog udara koji se desio 15. jula 2016. godine. Odbranom demokratije i očuvanjem nacionalnog jedinstva toga dana Republika Turska nastavila je uspješan razvoj etablirajući se sve snažnije kao regionalna i globalna sila.

Tim povodom Izetbegović je predao ambasadoru Kocu pisma za predsjednika Republike Turske Recepa Tayipa Erdogana i predsjednika turskog parlamenta Mustafu Sentopa.