BiH kreće u nabavku vakcina direktno od proizvođača

Zbog kašnjenja isporuke prvih vakcina kroz sistem COVAX, Bosna i Hercegovina se odlučila na pokretanje direktne nabavke vakcine od Pfizera, vakcine koja treba da dođe kroz sistem COVAX, ali i direktnu nabavku vakcina proizvođača iz Rusije i Kine, kazao je u četvrtak predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija je danas održao sastanak sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike srpske Radovanom Viškovićem, a sastanku su prisustvovali i entitetski ministri zdravstva, Vjekoslav Mandić i Alen Šeranić. Glavna tema sastanka bila je nabavka vakcine protiv koronavirusa.

“Sve ono što je bio dio zajedničkih dogovora sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) je završeno, vezano za pripreme i cijeli proces vakcinacije”, rekao je Tegeltija.

– Isporuke još nema –

Podsjetio je kako je BiH dogovorila potrebne vakcine kroz sistem COVAX, a radi se od 1.230.000 doza vakcina, čiji je cjelokupan iznos novca uplaćen, no, nažalost, isporuke još uvijek nema.

U ovom trenutku, prema riječima Tegeltije, iako i dalje stoji stav COVAX-a da će BiH, kao i u sve druge zemlje, njih 186, dobiti svoje vakcine krajem januara i početkom februara, BiH se ipak odlučila za proces direktnih nabavki vakcine.

“Mi smo se opredijelili da uđemo u proces direktnih nabavki vakcina i od drugih dobavljača. Mi ćemo pokrenuti nabavku vakcine direktno i od Pfizera, iako ta vakcina treba da dođe kroz sistem COVAX, i kroz sistem EU-a. Pokrenut ćemo proceduru nabavke vakcina ruskih proizvođača te proizvođača iz Kine”, poručio je Tegeltija.

Entiteti i Brčko Distrikt će tokom sutrašnjeg dana iskazati svoje potrebe oko vakcina, izvan onog dijela koji se tiče nabavki kroz sistem COVAX.

“Mi još uvijek vjerujemo da će sistem COVAX ispoštovati svoje obaveze u nabavci vakcina, ali imajući u vidu ovo kašnjenje mi smo se opredijelili u ovaj vrlo komplikovan sistem direktne pogodbe”, poručio je Tegeltija

– Višković: Veoma smo blizu nabavke ruske vakcine –

Premijer RS-a Višković smatra da ako se u ovom procesu obratimo kao BiH čitav proces će biti ubrzan.

“Mi smo veoma blizu nabavke ruske vakcine. Moja je inicijativa danas bila da, ako ima u Federaciji volje i želje da se nabavi ruska vakcina, da to uradimo skupa”, rekao je Višković, navodeći kako već postoje distributeri za BiH.

Višković ponavlja kako u najkraćem mogućem roku očekuju rusku vakcinu na prostoru BiH.

“Ono što smo danas konstatovali jeste da je i Federacija spremna obezbijediti određene količine ruske vakcine. Već sutra će Federalno ministarstvo iskazati svoje količine. Mi smo već aplicirali 200.000 doza”, kazao je napominjući da se kod ruske vakcine jedna doza odnosi na vakcinaciju i revakcinaciju.

Dodao je da će vakcinisanje biti besplatno i na dobrovoljnoj bazi.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je kako u budžetu Vlade Federacije imaju sredstva, kako nije problem u novcu, već u pristupu vakcini.

“Federacija je spremna odmah platiti vakcinu, bilo koju vakcinu koja može doći dan ranije”, rekao je Novalić, te dodao:

“U slobodnom aranžmanu kupovine, preko države, nama je vrlo bitno da smo zajedno. U tom aranžmanu spremni smo kupiti i rusku i kinesku, i svaku vakcinu do koje možemo zajednički doći.”

Novalić je dodao kako prihvataju sve što je registrirano u Evropi, ali i sve ono što je registrovano u Agenciji za lijekove.