Impresivna biografija Jusufa Pušine, saradnika predsjednika Alije Izetbegovića

Jusuf Pušina kandidat je Stranke demokratske akcije za načelnika Općine Stari Grad. Na Facebook stranici objavio je skraćenu verziju svoje biografije. Ova objava počinje sa konstatacijom da je to čovjek sa rijetko bogatim životnim i profesionalnim iskustvom. Pušina će ove impresivne biografske crte, profesionalne uspjehe i životno iskustvo ponuditi kao glavne adute na predstojećim izborima. Naravno, Pušina će pozivati i na greške protukandidata, aktuelnog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Kao prvu manu, koju će teško oprostiti stanovnici Starog Grada, jeste što je Hadžibarić, iako sa skromnim kapacitetom u Skupštini Kantona Sarajevo, bio dio političke fronte koja je organizirala LGBTIQ paradu u Sarajevu. S obzirom na sastav stanovništva Starog Grada, te da je to sredina koja baštini islamske vrijednosti, vjerovatno da će ta činjenica biti politički kobna za Hadžibajrića.

Pušina je naglasio da je u najtežim vremenima za naš grad i državu, 1992. godine kao ministar policije u Vladi RBiH, postrojio Prvu brigadu policije u parku koji danas nosi naziv po našem prvom predsjedniku RBiH. Od 1993. godine pa sve do 2003. godine staje uz rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića kao njegov savjetnik, navedeno je.

Doktor je pravnih nauka i svoj radni vijek počinje u policiji 1975. godine gdje je obnašao niz funkcija.

Poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu angažuje se da Univerzitet u Sarajevu obogati novim fakultetom znajući da snaga jedne države jeste u mladom i obrazovanom kadru. Zahvaljujući njegovom angažmanu, danas imamo Fakultet za kriminalistiku, kriminalogiju i sigurnosne studije.

Inicijator je i realizator prijema Bosne i Hercegovine u INTERPOL.

Postaje prvi predsjednik Nogometnog saveza BiH, osigurava da naš Savez postane prvo članica FIFE a zatim i UEFA. Bio je i prvi predsjednik Judo saveza BiH. Jedan je od osnivača Olimpijskog komiteta BiH.

Na funkciji generalnog konzula BiH u Republici Turskoj bivao je od 2004. do 2007. godine. Obnašao je funkciju ambasadora BiH u Republici Bugarskoj u periodu od 2013. do 2014. godine.
Danas je spreman da svoje bogato životno i profesionalno iskustvo primijeni za dobrobit i unaprijeđenje Općine za koju je čvrsto vezan cijeli svoj životni vijek, završene su riječi na facebook profilu.
1+