Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Identični udžbenici u RS i Srbiji je vrsta agresije na BiH

Potpredsjednik bh. entiteta Republika drpska (RS) Ramiz Salkić rekao je danas da država Srbija i bh. entitet RS svojim aktivnostima direktno krše Dejtonski mirovni sporazum što zahtjeva reakciju visokog predstavnika.

Reagujući na današnju sjednicu Vlada bh. entiteta RS i Srbije na kojoj je najavljena realizacija nekoliko projekata, između ostalog i razvoj identičnih školskih udžbenika za Srbiju i bh. entitet RS, Salkić je istakao da integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

– Današnja sjednica Vlada bh. entiteta RS i Srbije pokazuje stvarnu politiku Srbije spram Bosne i Hercegovine. Ta politika podrazumijeva pokušaj, u svim segmentima društva, uzurpacije teritorije Bosne i Hercegovine i integraciju bh. entiteta RS i Srbije ignorišući državu Bosnu i Hercegovinu i zloupotrebljavajući specijalne veze – kazao je.

Navodi da “dvostruka igra koju vodi Srbija javno iznoseći tezu o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i praktičnog djelovanja na podjeli BiH i stvaranju srpskog svijeta treba biti osujećena.

Integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ionako u potpunosti pravoslavizirani obrazovni proces u bh. entitetu RS biće dodatno posrbljen i dodatno će širiti ideologiju koja će isključivati Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu iz obrazovnog procesa u ovom entitetu.

– Jedinstven obrazovni sistem ima za cilj  širenje ideologije jedinstvenog srpskog svijeta  i stvaranje  osjećaja kod mladih ljudi, kroz obrazovni proces, o jedinstvenom srpskom svijetu radi dugoročne podrške secesionističkoj politici  bh. entiteta RS i ujedinjenju sa Srbijom u budućnosti – istaknuo je Salkić.

Dodaje da će posljedice ovakvog obrazovnog procesa u budućnosti biti radikalizacija društva u bh. entitetu RS što će uzrokovati ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH i u cijelom regionu.