Dan Općine Novo Sarajevo i Pofaličke bitke – Istinu čuvati od zaborava

Obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo, 16. maj, ove godine počelo je sadnjom novih sadnica stabala, u naselju Čengić Vila u ulici Džemala Bijedića – ispred zgrade ‘Stometarka’.

Sadnice su posadili općinski načelnik Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše zajedno sa vijećnicima. Današnja sadnja je i početak značajne ekološke akcije ozelenjavanja općine. Ta akcija trajat će cijelu godinu i više s ciljem da se, sadnjom novih sadnica, motivišu svi građani općine Novo Sarajevo da daju doprinos za zeleniju općinu i naselja u kojima žive.

Delegacija Općine Novo Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Hasanom Tanovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Plešeom zajedno sa vijećnicima, predstavnicima boračkih udruženja, članovima porodicama šehida i poginulih boraca i građanima, na Dan Općine i Dan Pofalićke bitke, odala je počast i položila cvijeće na spomen-obilježijima Velešići i Pofalići.

Na spomen-obilježju u Pofalićima gostima, saborcima i porodicama palih boraca obratio se općinski načelnik Tanović ukazavši na važnost tog značajnog historijskog datuma, budući da se na taj dan odigrala jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu općine Novo Sarajevo, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

– Na današnji dan trebamo se prisjetiti svih šehida i poginulih boraca, njihovih porodica, kao i svih naših saboraca koji su branili našu općinu i grad. Trebamo istinu čuvati od zaborava i prenositi je da se ne bi zaboravilo ono što se desilo – istakao je Tanović.

Prisutnima su se, na 29. godišnjice Pofalićke bitke, obratili i učesnici slavne bitke Cero Mehemed i Jusuf Lošić.

Na Dana Općine cvijeće je položeno i na mjestu pogibije članova porodice Bibić, u Velešićima. Na današnji dan 1992. godine ubijeno je šest članova porodica Bibić i Mekić. Ubijen je Amar Bibić, beba koja nije imala ni godinu dana i njegova majka Biba. Damir Mekić koji nije imao ni četiri godine, njegova majka Munira te Dišija Bibić i Fehma Bibić. Cvijeće na spomen-ploči u dvorištu kuće Bibića položila je i delegacija Grada Sarajeva.

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, na Spomen obilježju Pofalići te spomen-panou u prostorijama MZ ‘Pofalići I’ i ‘Pofalići II’, obilježen je i dan tih novosarajevskih mjesnih zajednica. Tim povodom održana je i sjednica savjeta tih mjesnih zajednica, a prisustvovala je i delegacija Općine Novo Sarajevo.

Općinski načelnik Hasan Tanović sa saradnicima obišao je i dvije porodice šehida s područja naselja Pofalići, porodicu Krako i Koštreba – učesnika Pofalićke bitke, da bi i na taj način odali počast herojima i izrazili poštovanje njihovim porodicama.

– Obilježavanje Dana Općine Novo Sarajevo, 29. godišnjice Pofalićke bitke i Dana mjesnih zajednica ‘Pofalići I’ i ‘Pofalići II’ održano je uz pridržavanje svih higijensk-epidemioloških mjera – saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.