GORAŽDE! Okončana izgradnja zgrade sa 23 stana za mlade bračne parove

Svečanim presjecanjem vrpce danas je u Goraždu ozvaničen završetak projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta „Lamela – H4“

Riječ je o projektu Vlade BPK Goražde i ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline koja je izgradnju objekta sa 23 stambene jedinice sufinanirala sa 400.000 KM

Objekat su otvorili premijerka BPK Goražde Aida Obuća i ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bojan Krunić, a naglašeno je da je riječ o značajnom projektu kojim se pružila podrška u rješavanju stambenog pitanja za 23 porodice, uglavnom mladih, koji će ostati da žive na području BPK Goražde.

– Nakon izvršenog tehničkog prijema na zgradi Lamela H4, danas su uručeni ključevi jednom dijelu stanara koji će se useliti u ove stambene jedinice. Radi se o realizaciji projekta koji se već duži niz godina implementira sufinansirajući se od strane Vlade BPK Goražde odnosno resornog ministarstva, kao podrška mladim bračnim parovima i mladim osobama sa područja BPK Goražde kako bi trajno riješili svoje stambeno pitanje – istakla je premijerka Obuća

Naglasila je da je finansijskim učešćem kantona u ovom projektu mladim bračnim parovima omogućeno da kupe stambene jedinice po cijeni kvadrata od oko 1.040 KM.

– Mi ćemo u toku 2021. godine i dalje nastaviti sa ovim aktivnostima i ovom prilikom želim da kažem da smo već pokrenuli proceduru za stvaranje pretpostavki da se gradi još jedna zgrada, a to bi bila Lamela L koja bi osigurala dodatnih 18 stambenih jedinica za naše sugrađane – naglasila je Obuća.

Iako je rok za izgradnju zgrade prema potpisanom ugovoru bio juni mjesec 2021.godine, implementator projekta, kompanija GPD „Drina“ d.d. Goražde, obaveze je izvršila prije predviđenog roka

– Mi smo proveli sve potrebne javne pozive, stanovi su dodijeljivani po javno objavljenim kriterijima. Postavili smo tako situaciju da za svakog stanara u ove dvije lamele možete da pojedinačno izračunate njegove bodove. Subvencija po kvadratu je iznosila oko 300 KM tako da je u odnosu na građevinsku cijenu konačna cijena iznosila oko 1.340 KM. Ova zgrada je imala nešto zahtjevnije građevinske uslove, tako da je nešto kvadrat skuplji u odnosu na Lamelu H3 – pojasnio je ministar za urbanizam i prostorno uređenje Bojan Krunić.

On je potvrdio da je u planu Vlade i resornog ministarstva izgradnja novog objekta sa 18 stambenih jedinica.

– Za izgradnju „Lamele L“ smo dobili sve potrebne saglasnosti od Gradske uprave Grada Goražde, od kupovine zemljišta u ulici Ruždije Islamagića, nakon prebacivanja novca, u slijedećem mjesecu bi se trebala izvršiti geomehanička ispitivanja kako bi se uradio glavni projekat. Mi već imamo idejni projekat urađen, ona bi imala 18 stambenih jedinica i bila bi malo drugačijeg formata nego što su ove lamele, jer predviđeno je da pored parka za djecu te sadržaja koje treba da ima jedna stambena zgrada, svaki stanar ima svoje parking mjesto. U prizemlju objekta bila bi useljena jedna od kantonalnih institucija, najizvjesnija je Centar za socijalni rad BPK Goražde, ali konačnu odluku će donijeti Vlada BPK Goražde – ističe ministar Krunić.

Dodao je da prema anketi koju svake godine provodi resorno ministarstvo, vlada veliki interes građana za kupovinu stanova po povoljnim uslovima a trenutno je aktuelno oko pedeset zahtjeva.