Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Gazi Husrev-begova medresa obilježila 483 godine kontinuiranog rada

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu prigodnim programom obilježila je 483. godišnjicu kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada.

Povodom Dana škole u Medresi je održana svečana akademije, na kojoj su između ostalog dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju ove obrazovne ustanove njenim svršenicima, koja su pripala direktoru Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH Dževadu Hodžiću i predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa IZ Sarajevo Jusufu Zahiragiću.

Priznanje Gazi Husrev-begova medrese, koje se dodijeli svake godine na Dan škole, dodjeljuje se svršenicima koji su životom i radom doprinosili njenoj afirmaciji ranijih godina između ostalih dobili su: Esad Duraković, Enes Karić, Mustafa Cerić, Haris Silajdžić, Rešid Hafizović, Fikret Karčić, Džemaludin Latić.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese Mensur Malkić podsjetio je da je vakif Gazi Husrev-beg 8. januara 1537. godine ufakufio ovu obrazovnu instituciju.

Malkić je kazao da danas Gazi Husrev-begova medresa ima 485 učenika i učenica. Od toga su dva hafiza i tri hafize. Učenici sarajevske medrese, kako navodi, postižu izuzetne uspjehe u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

– Gazi Husrev begova medresa je majka svih medresa. Možemo reći da je iz nje u ovom periodu izašlo sedam medresa koje se nalaze na području  BiH i pod upravom Rijaseta IZ u BiH – naveo je Malkić.

Također je istakao da je Medresa iznjedrila desetine hiljada svršenika koji su osim u vjerskom, aktivni i u političkom i društvenom životu BiH.

Laureat Gazi Husrev-begove medrese Dževad Hodžić istako je da mu ovo priznanje znači mnogo.

– Znače mi i godine koje sam proveo školujući se u Gazi Husrev-begovoj medresi jer sam siguran da su one na presudan način obilježile sav moj i kasniji život – kazao je Hodžić.

On je ovom prilikom istakao da je sarajevska medresa temelj visokog obrazovanja u BiH, podsjetivši da je ona u prvim stoljećima bila visoko obrazovno učilište po nastavnim planovima, te kvaliteti akademskog osoblja.

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 26. redžeba 943. godine po Hidžri (8. januara 1537. godine po gregorijanskom kalendaru).