Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

FIZIČKA DISTANCA ZA NEKE NE VAŽI! Opet jugoslovenski zanos ugrožava živote

Pridržavanje mjere o obaveznoj tjelesnoj distanci još uvijek je na snazi u Federaciji BiH. Pandemija virusa korona donijela je najprije zabranu zajedničkih namaza. Onda je dozvoljeno da se u džamijama namaz obavlja na do sada neviđeni način, uz obavezan razmak među klanjačima koji bi u redovnim okolnostima morali biti jedni uz druge. Sudeći po fotografijama iz bosanskohercegovačih, ali i mnogih džamija u svijetu, muslimani su se pridržavali obavezne distance.

Mjera se pridržavaju i trgovci. U svoje radnje ne puštaju više osoba nego je dozvoljeno. Tako direktno svoj profit podređuju poštivanju propisa i očuvanju zdravlja.

Prizori sa okupljanja u Sarajevu, gdje je oko pet hiljada protivnika mise za ubijene u Blajburgu protestiralo na Marijin Dvoru i ispred Vječne vatre, pokazali su da je bilo kršenja ove važne epidemiološke mjere. Hiljade učesnika, gdje su većina iz rizične grupe starijih od 65 godina, mnogi bez maski, čak i partizansko kolo sa rukom u ruci, izuzetno je opasno ponašanje po vlastito i zdravlje drugih, te ugrožava cijelokupnu borbu protiv korone.

Da li će Bosna i Hercegovina dobiti novi, ‘jugoslovenski’ klaster, sa zebnjom se sada pita cijela država. Podsjećamo, javnost je bila kritična prema okupljanjima u kojima nije bilo zaštitnih maski a kršene su mjere održavanja međusobne udaljenosti, poput okupljanja u Golf klubu u Sarajevu, fešti u kojima su učestovali pomoćnici državnih ministara i slično.

Zato se javnost s pravom pita zašto za okupljene na protestima nisu vrijedile naložene mjere. Ako muslimani mogu poštivati mjere i napraviti presedan u obavljanju namaza, čak i donositi vlastite prostirke (kao na slici), zašto to ne bi mogli i oni koji šetaju ulicom. Javnost želi znati i da li će biti sankcija za organizatore, možda čak i učesnike. Da li je njihov zanos opet doveo do kršenja prava na život kao što je to bio i u zanosu poslije 1945. godine?

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

AMNESTIRANJE AGRESORA! Za Nijaza Skenderagića svi su krivi za razaranje BiH