Bogati šeici iz Emirata nabavili iste respiratore kao i Fikret Hodžić

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je sa delegacijom Tima za krizne situacije MVP-a BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekala avion koji je dopremio značajnu humanitarnu pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vrijedna privatna humanitarna pomoć UAE, koja će biti od velike koristi građanima i zdravstvenom sistemu u BiH, sastoji se od 40 respiratora, po oznakama na kutijama, “Aerospace Changfeng Medical ACM812A Ventilator”, najvjerovatnije da je riječ o istim koje je uvezla “Srebrena malina”. Osim toga, iz UEA dobili smo 100.000 testova na koronavirus, 25.000 odjevnih kompleta za zaštitu, 150.000 pari rukavica, 150.000 maski tipa M95, 150.000 jednokratnih hirurških maski, 150.000 jednokratnih zaštitnih maski, 50.000 vizira i 20.000 zaštitnih naočala.

Riječ je o pomoći koju BiH poklanja šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum, supruga premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković se zahvalila narodu Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladarskoj porodici Dubaija za pružanje podrške i pomoći BiH u trenucima kada je i njihova država opterećena posljedicama globalne pandemije. Napomenula je da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nedavno obratio lideru Emirata sa zahtjevom za podršku u borbi protiv koronavirusa.

 

 

0