Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

FETO! Doživotni zatvor tehničaru zaduženom za prekid TV signala u noći 15. jula 2016.

Omer Sanli, civilni tehničar za kojeg je utvrđeno da je u noći pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, bio zadužen za prekid emitovanja televizijskih kanala, osuđen je na kaznu teškog doživotnog zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Sanli je bio u bjekstvu, a nakon što je uhapšen njegov predmet izdvojen je iz okvirne optužnice protiv FETO-a koja obuhvata i događaje u kojima su pučisti okupirali i Generalnu direkciju Turske radio-televizije (TRT).

Sanli je današnjem ročištu pred 24. kaznenim sudom u Istanbulu prisustvovao putem videokonferencije iz zatvora u kojem boravi, a ročištu su prisustvovali i advokati koji zastupaju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ministarstvo odbrane i TRT.

Sudsko vijeće osudilo je Sanlija na teški doživotni zatvor zbog “pokušaja rušenja poretka uspostavljenog Ustavom Republike Turske primjenom sile i nasilja”.

Osim toga, osuđen je na pet godina zatvora zbog “nezakonite blokade svih medijskih emitera”.

U noći 15. jula pučisti su okupirali Generalnu direkciju Turske radio-televizije (TRT), 13 minuta iza ponoći primorali su spikera na nacionalnoj televiziji da pročita proglas o udaru, nakon čega je prekinut i signal TRT-a.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.