Osam povratničkih porodica u Stolac dobilo građevinski materijal za kuće

Korisnici pomoći odabrani su putem javnog poziva kojeg Ministarstvo implementira na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine u povratničkim sredinama, a paketi građevinskog materijala dodjeljuju se na osnovu broja članova u domaćinstvima.

– Jedan dio projekata realizirali smo prošle godine, a drugi dio ove, i danas osam korisnika potpisuje ugovore u vezi s rekonstrukcijom individualnih stambenih objekata – kazao je ministar Ramić.

Po njegovim riječima, još uvijek su velike potrebe za izgradnjom stambenih jedinica, a zainteresiranost za povratkom nikad nije prestala.

– Nastojimo kroz stambeni minimum i kroz podršku u održivom povratku dati podršku i olakšati život – naglasio je federalni ministar.

Ibro Selimić, povratnik u mjesto Pješevica kod Stoca, jedan od potpisnika ugovora, kazao je kako će napokon dobiti bolje uvijete stanovanja.

– Ovo za mene znači mnogo jer je kuća bez krova, pod pločom. Dosad smo kisnuli jer je sa svih strana prokišnjavalo, a sad ću dobiti krov nad glavom – rekao je Selimić.

Enida Ovčina, također povratnica u Stolac, ocijenila je kako joj je ova  potpora došla u pravo vrijeme.

– Nedavno mi je muž umro, imam dvoje djece, tako da mi je ova potpora došla u pravo vrijeme. Svoju stambenu jedinicu ćemo rekonstruirati uz pomoć Ministarstva i time završiti jedno od životnih pitanja. Svoj život nastavljamo živjeti u Stocu – istaknula je Enida.

Ministar Ramić i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Stolac potpisali su također ugovor za potrebe Medžlisa i izgradnju infrastrukture.

Predsjednik Medžlisa Orhan Tikveš zahvalio se ministru Ramiću na podršci ističući važnost izgradnje vakufskih objekata koji su u sastavnom dijelu Čaršijske džamije i drugih pratećih vakufskih objekata u općini Stolac.