Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

FASCINANTAN PRIZOR! Hoćemo ovakvo jedinstvo svaki dan, kao ovo u Mostaru!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SBiH Amer Jerlagić i predsjednik BPS-a Sefer Halilović posjetili su Mostar gdje su održali sastanak s kandidatima “Koalicije za Mostar”. Ako bismo zamislili kontinuitet ovakvog jedinstva, nije teško pretpostaviti da bi taj granitni blok bio nepremostiva prepreka neprijateljima BiH i Bošnjaka. Upravo takva formula je bila primijenjena u ratu, i dala je rezultate a to je otpor koji se čuo do neba i kojim se uspjelo u nemogućem okolnostim sačuvati državu i znatnu biološku većinu naroda.

Ovom prilikom u Mostaru su prevaziđene sve dječije bolesti, kao što su sujete, zavist, politikanstvo i samobitnostu, pa su prizori iz tog grada donijele osjetan talas nade i samopuzdanja ovom narodu. Zbog toga nije pretjerivanje kada u tonama međusobnih svađa i neslaganja ovaj prizor iz Mostara nazivamo fascinantnim. 

Nastupi i stavovi su sadržavali iste vektore. Tako je Jerlagić je kazao kako će nakon 12 godina građani Mostara imati priliku da biraju i da budu birani.

– Građani Mostara će imati priliku da biraju između onih koji su za zajednički grad, za prosperitet, za napredak, za grad bez bilo kakvih podjela, grad s ulicama koje nemaju veze s fašizmom.

S druge strane, imaju izbor za one koji veličaju ratne zločince, koji dobivaju poruke od Europske unije i Amerike da nema ništa od veličanja ratnih zločinaca, da se ne smijemo vraćati u devedesete godine, da naša djeca iz ovog grada odlaze u Europsku unije, Europsku uniju koju žele – istaknuo je Jerlagić.

Dodao je kako je vrijeme da građani shvate tko koči napredak Mostara.

– Mislim da je vrijeme da građani Mostara shvate tko koči napredak ovog grada već 25 godina i da na ovim izborima dobijemo priliku da grad povedu i prema EU i prema NATO-u oni koji su za zajednički život, a ne za podjele kakve trpimo u gradu Mostaru već 25 godina – kazao je Jerlagić.

Halilović je pozvao Mostarce da u što većem broju izađu i da glasaju po svojoj savjesti, jer, kako je kazao, kako budu glasali tako će im biti u naredne četiri godine. Nositelj liste i kandidat za gradonačelnika Mostara “Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin kazao je kako su vodili i da će do kraja voditi pozitivnu kampanju te da zastupaju one civilizacijske principe suživota, ravnopravnosti, zajedništva, kao i da se zalažu za jedan jedinstven europski i normalni Mostar.

I Guzin je pozvao građane Mostara da za ovaj praznik demokratije – izbore nakon 12 godina, izađu na izbore, a da na onim listićima zaokruže imena kojima vjeruju i za koja smatraju da će najbolje zastupati njihov interes. Nakon sastanka izaslanstvo je prošetalo Starim gradom.