Lavrov u Beogradu: Džaferović i Komšić rade po nečijem nalogu

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je u utorak u Beogradu da predstavnici Hrvata i Bošnjaka u Predsjedništvu BiH, koji su se danas odbili s njim sastati, nisu samostalni te da očito rade po nečijem nalogu, ali da taj “incident nije bitan za stav Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH”.

“Političari koji su donijeli tu odluku vjerovatno ne izražavaju interese većine svojih birača nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima”, rekao je Lavrov večeras na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, prenosi Hina.

Istaknuo je da taj “incident nije bitan za stav Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH”.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se u utorak sastati s Lavrovom nakon njegove izjave kojom je doveo u pitanje moguće članstvo BiH u NATO-u i poziva na hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), optuživši ga da ne poštuje suvrenitet BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja.

Vučić je komentirao kako je “lijepo pokazati gordost na jedan dan, ali što sutra”.

“Što je narod dobio od toga? Ja bih se drugačije ponašao, ali oni su bolji i pametniji političari od mene”, rekao je Vučić, ne spominjući imena dvojica članova Predsjedništava BiH.

Lavrov i Vućić rekli su da su Srbija i Rusija suglasne glede poštovanja načela Daytonskog mirovnog sporazuma o jednakosti tri konstitutivna naroda i postojanja dva entiteta – Republike srpske i FBiH.

Također su se složili da Srbija i Rusija imaju visoku razinu bilateralnih političkih i ekonomskih odnosa i razumijevanja za principe regionalne suradnje, uz puno uvažavanjey Kremlja za interese Beograda da odnose s Prištinom uredi na temeljima Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

“Naš stav je nepromijenjen, zalažemo se za traženje kompromisa na osnovu Rezolucije 1244 i podržat ćemo samo onu odluku koja će odgovarati Srbima”, rekao je Lavrov. Po njegovim riječima, EU ulogu posrednika u dijalogu “treba realizirati nepristrano i savladati otvorenu sabotažu Prištine”.

Dodao je da prištinske vlasti “sabotiraju sve dogovore postignute prethodnih godina, uključujući obavezu formiranja Zajednice srpskih općina”.

0