Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Džuma-namaz u praznoj Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je obavljena u skladu s novim mjerama preduzetim zbog pogoršanja epidemiloške situacije u Kantonu Sarajevu, odnosno u vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema instrukciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji, kao i u ostalim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, danas je organizirana samo uz prisustvo imama i članova džematskog odbora.

Džuma-namaz i hutbu predvodio je glavni imam Begove džamije hafiz Mensur ef. Malkić, a fotoreporter AA je zabilježio nekoliko momenata s današnje džume. Ovakvi prizori u Begovoj džamiji zasigurno će ostati dugo upamćeni u sjećanju muslimana BiH, ali i šire.

Pomenute mjere važe do daljnjeg, odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i donošenja druge odluke.

Također u instrukcijama se zadužuje glavni imam i imami da prilikom organizacije i provođenja vjerskih aktivnosti poštuju naredbe i preporuke nadležnih državnih organa i nadležnih organa Islamske zajednice.

Prema navedenim instrukcijama, osim džuma-namaza i obavljanje pet dnevnih namaza organizuje se samo uz prisustvo imama i mujezina.

Mektebsku pouku muallimi će organizirati na daljinu/online i provoditi prema važećim propisima državnih organa o organiziranju i provođenju nastave u školi, a mevludi i drugi programi u prostorima Islamske zajednice do daljnjega biće odloženi i obustavljeni.

Dženaze će se i dalje organizirati shodno važećim uputama nadležnih državnih organa i nadležnog muftijstva – dodaje se u Instrukciji o organizaciji vjerskih aktivnosti u džematu, radu imama, muallima, hatiba i drugih u pripremi, organizaciji i provođenju obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i drugim prostorima/objektima na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.