Država na čijem čelu je Erdogan proizvela moćno bespilotno borbeno plovilo

U saradnji turskih kompanija iz oblasti odbrambene industrije lansirano je prvo tursko bespilotno borbeno plovilo nazvano ULAQ, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama do kojih je došao novinar AA, nakon višegodišnjih istraživačko-razvojnih aktivnosti brodogradilišta Ares i kompanije Meteksan realizovan je projekat prvog turskog bespilotnog borbenog plovila.

Završen je prototip te izvršeno porinuće prvog naoružanog bespilotnog morskog vozila (SIDA), koje predstavlja prvu platformu serije plovila ULAQ, a u toku su probna krstarenja.

SIDA ima domet krstarenja površinom mora od 400 kilometara, a razvija brzinu od 65 kilometara na sat, mogućnosti dnevnog i noćnog vida i nacionalnu šifriranu komunikacijsku infrastrukturu.

SIDA-om se može upravljati iz kopnenih mobilnih vozila ili komandnog centra štaba, kao i sa platformi na vodi u izvođenju zadataka kao što su izviđanje, nadzor i obavještajni podaci, površinsko ratovanje, asimetrično ratovanje, zaštita u pratnji i sigurnost strateškog objekta.

Plovila ULAQ biće opremljena nacionalnim raketama proizvođača ROKETSAN, uključujući laserski vođene rakete Cirit i laserski vođeni protutenkovski raketni sistem velikog dometa (L-UMTAS).

Vozilo može biti opremljeno i različitim vrstama tereta, poput različitih sistema ometanja, komunikacije i obavještavanja, kao i raketnim sistemima za različite operativne potrebe turskih snaga sigurnosti. Osim toga, imat će i vrhunske savremene mogućnosti umjetne inteligencije i autonomne karakteristike.

Generalni direktor brodogradilišta ARES Utku Alanc i generalni direktor Meteksana Selcuk Alparslan su u zajedničkoj izjavi ukazali kako je riječ o vrlo značajnom projektu za Tursku.

“Svi smo svjesni važnosti zaštite i odbrane Plave domovine (pomorsko područje oko Turske), našeg pomorskog kontinentalnog pojasa i ekonomskog pojasa naše zemlje koja je s tri strane okružena morem. U tom kontekstu, kao dvije privatne kompanije započeli smo i nastavljamo s intenzivnim aktivnostima na projektu ULAQ dajući prednost našim nacionalnim interesima”, piše u izjavi.

Navode kako su svjesni da je ovo veoma dobar primjer u odbrambenoj industriji te kako danonoćno nastavljaju raditi svoj posao. Cilj je dovršiti ispitivanja na moru i provesti ispitivanja gađanja vođenim projektilima.

Od momenta prvog predstavljanja ULAQ-a privukli su značajnu pažnju kako iz Turske, tako i iz prijateljskih i savezničkih zemalja.

“Takvo interesovanje nam omogućuje da s velikom motivacijom radimo na dizajniranju i proizvodnji najboljih svjetskih bespilotnih plovila”, zaključeno je u izjavi.