BH Telecom: Donacija udruženjima za brigu o oboljeloj i djeci sa posebnim potrebama

Kompanija BH Telecom donirala je ukupno 166.000 KM za 36 udruženja za brigu o djeci oboljeloj od malignih bolesti i djeci sa posebnim potrebama, saopšteno je danas iz te kompanije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Neki od dobitnika donacije su Centar za djecu sa višestrukim smetnjama “Koraci nade” Tuzla, Udruženje roditelja, djece i mladih sa posebnim potrebama Unsko-sanskog kantona “Radost druženja”, JU Centar za socijalni rad Breza, Udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikro cefalije i hidro cefalusa Zenica, Centar za djecu sa višestrukim smetnjama “Vrati mi osmijeh” Živinice, Udruženje majki djece sa posebnim potrebama “Radost života”, JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Leptir” Bugojno, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i drugi.

Jedan od dobitnika je i Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju–Edus kojem je uručena donacija u iznosu od 25.000 KM za projekat uključivanja djece sa razvojnim poteškoćama u program rane intervencije. Okupljanjem stručnjaka, roditelja i građana, EDUS je nastao kao izraz potrebe za stvaranjem jedinstvenog saveza pojedinaca i grupa koje pred sobom imaju viziju o realizaciji punog potencijala svakog djeteta, bilo ono sa poteškoćama u razvoju ili ne.

Izvršna direktorica Edusa Nirvana Pištoljević navela je da je donacija BH Telecoma značajna, jer je omogućila ponovno uspostavljanje programa rane intervencije u BiH koji je naučno dokazan kao najefektivniji vid rada sa mališanima sa identifikovanim odstupanjima u razvoju uzrasta 18 mjeseci do tri godine.

“Kroz ovaj projekat stavljamo fokus na bitnost perioda ranog rasta i razvoja zbog činjenice da se do pete godine života razvije 90 odsto ljudskog mozga. Prve tri godine života su period nevjerovatno rapidnog rasta i razvoja, te djeca u ovom periodu uče brže nego u bilo kojem kasnijem razdoblju. U ovom periodu, stimulacija i pružanje podrške razvoju svih pet razvojnih oblasti ne smije da izostaje. Ako se u ovom ranom periodu intenzivno radi sistemski i po naučnim smjernicama, nedostatak u razvoju se često može nadoknaditi, a svakako se nivo funkcionisanja djece sa poteškoćama može unaprijediti. Zbog svega navedenog i za dobro naše djece nam je važna podrška partnera kao što je kompanija BH Telecom”, rekla je ona.