Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

DR. CERIĆ: Orban ponavlja muzičko-historijski stavak prema Bosni kao i ugarski kralj Emerik

Dr. Mustafa ef. Cerić, reagovao je na odnos mađarskog premijera Victora Orbana prema Bosni i Hercegovini. Našao je historijske paralele njegovog i odnosa prema našoj zemlji jednog drugog Mađara (Ugara). Prenosimo akademikov tekst u cjelosti.

Nekima, poput mađarskom Viktoru Orbanu, historija je, doista, kao muzička cjelina, koja se ostvaruje sviranjem kompozicije, gdje se jednom izvedeni stavak na početku ponavlja, repetira, do kraja dok ne dosadi slušateljima. Taj prvi preglasni muzičko-historijski stavak prema Bosni, odnosno bosanskim hereticima, udario je ugarski (kralj) Emerik (1174-1204), stavak kojeg mađarski (premijer) Orban danas repetira, ali ne više u vatikanskom, već u beogradskom političkom ansamblu.

Naime, nijedna balkanska ili jugoistočno-eurospka država nije dopustila da se preko njenog neba prebacuje rusko oružje “vojno neutralnoj Srbiji” osim Mađarske tj. mađarskog Orbana, koji je zaboravio da je Srbija saučesnik u genocidu nad Bošnjacima u Bosni. Naravno, srpski genocid nad Bošnjacima u Bosni ne obavezuje mađarskog Orbana da se suosjeća s žrtvama genocida, ali ga obavezuje činjenica da se Srbija samoproglasila da je vojno neutralna, a to znači da samovoljno neće nikome ni davati ni primati vojnu pomoć, poput ruske vojne pomoći, od koje Bosna ima razlog da strahuje da joj se ponovi genocid zato što Srbija i Rusija negiraju već počinjeni genocid, genocid kojeg su dokazali i pravomoćno osudili međunarodni sudovi pravde u Hagu.

Ne bih rekao da je mađarski Orban islamofobik. Bolja od njega je hrvatska Kolinda Grabar-Kitarović, koja ostavlja islamofobične tragove gdje god ode, posebnu u Izraelu. Radije, rekao bih da je mađarski Orban bosnofobik, poput srpske politike, od koje je, vjerovatno, to i naučio, a nije mu bilo teško jer u svojoj naslijeđenoj podsvjesti ima to od ugarskokog Emerika, koji je svojevremeno lovio bosnske heretike: patarene, bogumile, katare i babune po Bosni. Možda je jedna podavna posjeta naše delegacije Mađarskoj kod Orbana donekle otupila oštricu islamofobije, ali je, očito, da Orban sada svoju bosnofobiju oštri srpskom belegijom i Emerikovom muzičko-historijskom stavkom naspram Bosne i bosanskih heretika. Dakako, trebalo bi ponovo posjetiti Orbana kako bi mu se i bosnofobija otupila.

Ako ijedna država na Balkanu ima razlog da bude vojno neutralna, onda je to, zasigurno, bosanska država. Stoga, predlažem da se Bosna naoruža do zuba, poput Srbije, pa da se onda samoproglasi vojno neutralnom u smislu da neće napadati svoje neposredne susjedi, ali će vojnu surađivati sa svim ostalim prijateljskim zemljama na Balkanu. Jer, ako se Srbija bezrazložno nauružava da bi zaslužila “vojno neutralni status”, kojeg joj niko ne priznaje, onda Bosna ima razlog da se naoruža da bi neutralizirala svoje susjede od vojne intervencije – neutralno ili pristrasno. Isto mu dođe.

Dakle, Bosni je, zaista, potreban vojni deterrent, odbijač, koji bi u korijenu odbijao napade i tako služio ne samo bosanskom miru i stabilnosti, već i miru i stabilnosti cijelog balkanskog regiona i Europe. Srbija nema razloga da se naouržava zbog Kosove, jer tamo nema više šta vojno da traži, kao ni u Hrvatskoj i Makedoniji, pa zasad ni u Crnoj Gori, jer nikad se ne zna kada će drugo oko u glavi Velike Srbije progledati. Srbija ima razlog da se “neutralno” naoružava samo zbog Bosne, jer Milorad Dodik “ne želi granicu na Drini”, a da bi se njegova želja ostvarila, Srbija bi morala vojno “neutralno” djelovati.

Rusija je tu da Srbiji pristrasno pomogne. No, Rusija ima jedan ili dva problema. Bosna nije ni Ukrajina ni Sirija. Bosna je Bosna! Bosna je Europa! Bosna je NATO unatoč Rusiji i Miloradu Dodiku!

Zamjeram bosanskim političarima što su ruskog ambasadara u našoj zemlji prepustili Dodiku da s njim manipulira, kao što i ruski ambasador manipulira s Dodikom na štetu Bosne.

Dakako, američki ambasador u našoj zemlji ima pravo da se miješa oko bosanskog članstva u NATO, jer je NATO ne samo zaustavio rat i genocid nad Bošnjacima, već je i Srbe spasio od totalnog vojnog poraza u Bosni.

Ruski ambasador u našoj zemlji nema ni moralno ni političko pravo da se miješa u bosanska pitanja, jer je Rusija bila i ostala pristrasno na strani srpskog agresora na Bosnu, agresora koji je počinio genocid nad Bošnjacima, genocid kojeg Rusija negira. A svi koji negiraju dokazani i na međunarodnim sudovima pravde pravosnažno presuđeni genocid nad Bošnjacima nisu bosanski prijatelji i zato nemaju ista prava u Bosni kao bosanski prijatelji.

To valja svima da bude jasno!
Svima koji dolaze i borave u Bosni po bilo kojoj osnovi!