Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

DODIKOV BOŠNJAK POTPREDSJEDNIK NSRS! Denis Šulić je zagovornik opstojnosti RS-a

Denis Šulić iz Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD) izabran je za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz reda bošnjačkog naroda. Za Šulića je glasalo 50 poslanika, protiv su bila dva, a šest suzdržanih.

Denis Šulić je gorljivi zagovornik opstojnosti i ljubitelj Republike srpske. Čak na svom Facebook profilu se hvalio da se izjasnio kao Bošnjak radi dobijanja mandata u NSRS.

Uoči glasanja, poslanica Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić ukazala je da Denis Šulić nema legitimitet bošnjačkog naroda te da je njegovo imenovanje još jedan vid diskiminacije nad Bošnjacima.

– Ne želimo da prebrajamo krvna zrnca nikome, ali tokom više od godinu dana našeg mandata u entitetskom parlamentu Šulić nije pokazao da zastupa politiku i stavove Bošnjaka, koji žive u entitetu RS. On je eklatantno zastupao i predstavljao politiku SNSD-a, koja se ni jednim dijelom ne odnosi na zaštitu prava Bošnjaka koji žive na ovim prostorima – rekla je ona u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a tokom večerašnje sjednice.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a Igor Žunić tvrdi da Šulić ima legitimitet da bude potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, “jer se uvijek izjašnjavao kao Bošnjak te da je na izborima dobio glasove svih naroda u Gradišci”.

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o štrajku, te nacrte zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i o posredovanju u prometu nepokretnosti, dok podršku nisu dobile izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, kojima je trebalo da se ukine „bijeli hljeb“, privilegija da funkcioneri u RS-u primaju platu šest mjeseci nakon isteka mandata.

Usvojene su strategije razvoja elektronske uprave, unapređenja i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina, te borbe protiv sajber kriminaliteta u tom bh. entitetu do 2024. godine.

Nakon glasanja okončano je deveto redovno zasjedanje entitetskog parlamenta.

 

Denis Šuljić u Sarajevu: “Mjesto gdje je napisana istorija i počela sloboda. Princip Gavrilo!”

 

Denis Šuljić sa zastavom RS-a.