Skaka opet radi Hadžibajrićev posao! Počelo obnavljanje Bistričke stanice

Ovo je još jedan historijski dan za grad Sarajevo. Bistrička stanica je jedina stanica iz Austro-ugarskog perioda, kulturno-historijski je objekat i kao takav nacionalni je spomenik BiH. Dužni smo joj vratiti reprezentativan izgled i s ponosom je predstaviti kao budući muzej i turističku atrakciju grada. Sretan sam što radimo projekte koji će biti mjesto susreta i novih lijepih uspomena – istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, povodom zvaničnog početka radova na obnovi, restauraciji i rekonstrukciji tog nacionalnog spomenika.

Zahvaljujući aktivnostima gradske administracije predvođene Skakom inicijativa da Bistrička stanica odmah po ukidanju pruge postane muzej, nakon 42 godine postaje realnost.

Sarajevski arhitekta Mufid Garibija kazao je da je Bistrička stanica rađena u alpskom stilu, te da je bila najskuplja pruga koja se ikad radila na ovim prostorima.

Njenu ljepotu pokazao je reditelj Šiba Krvavac u filmu “Valter brani Sarajevo” 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje.

Grad Sarajevo vratit će autentičan izgled tom objektu koji će otvoriti vrata i predočiti svoju bogatu kulturno-historijsku vrijednost, navodi se u saopćenju Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Zanimljivo je da aktuelni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić nije pokazao interesa niti senzibiliteta za ovaj objekat koji se nalazi na teritoriji ove općine. Tokom dva mandata je posmatrao propadanje ovog građevine, pa je Skaka odluči spasiti ga nepovratne devastacije.

 

1+