Dodik došao u Predsjedništvo BiH, nema nigdje zastave RS

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine poručio je da su teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, ključ mira u regionu, havlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se danas u Sarajevu sastao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Podsjetivši da je današnji sastanak s članovima Predsjedništva BiH treći ove godine, Erdogan je kazao kako je intenzitet sastanaka pokazatelj važnosti koju pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom.

“Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima našeg naroda. Poruke solidarnosti iz BiH tokom poplava i požara kojima smo bili pogođeni prošlih sedmica, pokazatelji su činjenice da ljubav turskog naroda prema BiH nije jednostrana. Zbog toga, u svoje ime, i u ime turskog naroda zahvaljujem predsjedavajućem, članovima Predsjedništva i građanima BiH”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je naglasio kako je na sastanku s članovima Predsjedništva BiH dogovoreno intenziviranje saradnje, u vezi s prilikama u budućnosti, o koracima na regionalnom, ali i globalnom planu.

Erdogan je rekao da je dogovoreno intenziviranje aktivnosti u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, projektom mira, koji će donijeti razvoj čitavom regionu i ojačati povezanost.

“Prilikom posjete članova Predsjeništva BiH Ankari potpisan je revidirani i nadograđeni Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH, stupio je na snagu 1. augusta 2021. godine, a sasvim će sigurno unaprijediti obim naše trgovinske saradnje. Turska želi unapređenje odnosa sa BiH u oblasti turizma poljoprivrede i kulture”, podsjetio je Erdogan.

Kako je rekao, dogovoreno je i intenziviranje koraka s ciljem razvoja u svakom pogledu na korist svih naroda regiona.

Erdogan je ponovio podršku Turske putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

“Teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, ključ su mira u regionu. Nastavićemo sa zajedničkim radom s ciljem zaštite regionalne stabilnosti”, kazao je Erdogan.

Najavio je novu podršku turske Ziraat Banke u vezi s privrednim razvojem, ali i napomenuo kako je u vezi s velikim investitorima iz Turske, neophodno prevazići određene barijere.

“Turska i BiH za cilj imaju obim trgovinske razmjene podići na milijardu eura”, naglasio je turski predsjednik.

Dotakao se i situacije u Afganistanu kazavši da je prema posljednjim podacima, broj ubijenih u napadima u Kabulu dosegao 170.

“To znači da zemlje u svijetu koje se smatraju jakima, kada napuštaju mjesta na kojima se nalaze, moraju se ponašati veoma oprezno. Napuštati ove zemlje prepuštajući ih terorističkim organizacijama donosi teške posljedice. Naprimjer, ISIS je preuzeo odgovornost za napade. Da li se borite protiv njih? Ne. Turska je pružila najveću borbu protiv terorista ISIS-a. Što se tiče talibana, nije važno šta oni govore, nego šta rade. Njihovi postupci će oblikovati dalju situaciju. Turska je iz Afganistana izvukla sve civile, ostao je još dio tehničkih ekipa. Pružićemo svaku pomoć mirnoj budućnosti”, istakao je Erdogan.

Nakon BiH predsjednik Turske će u subotu boraviti u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.