Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Dana šehida: Svaki dan sjećati se ljudi zaslužnih za slobodu u kojoj živimo

Povodom Dana šehida, koji se u Bosni i Hercegovini obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, praznika muslimana, na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu organizirana je centralna svečanost i prigodan vjerski program, javlja Anadolu Agency (AA).

Programu su, između ostalih, prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović i potpredsjednica bh. entiteta Federacija BiH Melika Mahmutbegović.

Džaferović je u izjavi nakon programa kazao kako šehidi nikada neće biti zaboravljeni.

”Bh. šehidi i poginuli borci Armije Republike Bosne i Hercegovine su najbolji sinovi ove zemlje, koji su svoje živote ugradili u cjelovitu BiH i slobodu koju danas uživamo. Oni su najzaslužniji za slobodu koju mi danas, svi u BiH uživamo, jer da nije bilo njih, da nije bilo njihove herojske borbe, pitanje je šta bi bilo s BiH“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je danas dan kada se sjećamo svih šehida i odajemo im poštovanje.

”To treba da radimo svaki dan u toku godine. Nikada se nećemo moći odužiti ovim ljudima za ono što su učinili i što su dali za cjelovitu BiH i slobodu koju mi uživamo“, rekao je Džaferović.

Dodao je i kako trebamo učiniti sve što možemo da brinemo i skrbimo o porodicama šehida kako bi njihova bol bila ublažena, koliko je to moguće.

”Danas u BiH postoji 2.000 šehidske djece koja nisu zaposlena. Na tom planu je učinjen napredak u proteklom periodu, ali je to nije dovoljno i nikada nećemo biti zadovoljni dok se i posljednje dijete šehida ne zaposli”, rekao je Džaferović, koji je u tom pogledu uputio apel svima koji mogu učiniti nešto o tom pitanju.

Dodao je kako treba stati u kraj svim mogućim nepravdama i otvoreno kazati da se prednost treba dati djeci onih koji su najzaslužniji za slobodu, pod jednakim uslovima.

”Moramo se nastaviti boriti za djelo i za ono što su se borili bh. šehidi. To je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda, na svakom njenom pedlju i nastavit ćemo se boriti za takvu BiH. Ona je u interesu svih nas, svih naroda i građana koji žive u BiH”, rekao je Džaferović.

Rekao je kako je primjetno da su 26 godina nakon Dejtona još uvijek žive ”retrogradne snage, političke snage, koje bi željele da ostvaruju one ciljeve koji se ni ratom nisu mogle ostvariti”.

”I danas im poručujemo da nikada neće u tome uspjeti. Samo bespotrebno gube i svoje i naše vrijeme i bespotrebno tapkamo u mjestu. Treba snažno napraviti iskorake na izgradnji cjelovite, demokratske BiH, države ravnopravnih naroda i građana, da idemo svojim evropskim i NATO putem. To je jedina i najbolja mogućnost za našu državu BiH i sve nas koji živimo u BiH”, rekao je Džaferović.

Osvrnuvši se na izraelske napade na Palestince, te i činjenicu da u BiH ne postoji jedinstven stav o ovom pitanju, Džaferović je kazao kako ovo što se danas dešava, a dešavalo se i u prošlosti s palestinskim narodom je teška nepravda.

”Palestinsko pitanje treba da se rješava u skladu s relevantnim rezolucijama Savjeta sigurnosti i stavovima kontakt grupe. To je poznato rješenje o dvije države, državi Izrael i državi Palestini, na principima koji su utvrđeni od strane međunarodnih multilaterlanih institucija i ovo što se danas dešava je zapravo protivno tim rezolucijama. To je udar na te akte koje su usvojile multilateralne organizacije i sva dosadašnja rješenja koja su postignuta, ali nisu implementirana”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako je u BiH napravljena ”neka vrsta podjele, neprincipijelne i navijačke podjele”.

”Mi svi u BiH treba da podržavamo ono što je međunarodni zakon, međunarodno pravo i ako je neko istakao zastavu Palestine i dao podršku pravednoj borbi palestinskog naroda onda je to na tragu međunarodnih akata, a oni koji ističu druga obilježja, to je ustvari neka navijačka politika, politika dodvoravanja. Ništa od te politike nema. Mi se svi u BiH trebamo držati principa, a principi su zakoni koji su usvojeni i u BiH i međunarodni zakoni i pravo. Jedino ako tako budemo postupali, možemo ići naprijed“, rekao je Džaferović.

On je, osvrnuvši se na proces Brdo-Brijuni, koji će biti održan naredne sedmice, kazao je kako ne ide na forum da raspravlja o BiH.

Poručio je kako će o BiH biti raspravljano u BiH, a o evropskom i NATO putu, s partnerima u Briselu.

“Ja idem na proces Brdo-Brijuni zbog onoga zašto je zamišljen i uspostavljen. Ovo je deseta godišnjica uspostave te platforme za saradnju u Jugoistočnoj Evropi. To su sve države bivše Jugoslavije plus Albanija, da vidimo kako možemo da unaprijedimo naše međusobne odnose, a ne da ja ili bilo ko od nas iz BiH, raspravlja o stanju u BiH, ni o jednoj državi. Ja odlazim kao jedan od čelnih ljudi, tri člana Predsjedništva, odlazi kompletno Predsjedništvo, da zastupam stavove BiH kada je u pitanju saradnja i unapređenje saradnje sa svim državama koje učestvuju u radu te platforme, a ne da raspravljamo o stanju u BiH“, rekao je Džaferović.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, a centralni događaj održan je na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, molitvama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.