Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Bošnjaci Istanbula dobili reprezentativni Kulturni centar Bosna Sandžak

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prisustvovao je otvorenju Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu, gdje je poručio da je to veliki dan za Bošnjake u Turskoj.

Riječ je o reprezentativnom objektu na više od 2.500 kvadratnih metara u općini Bayrampasha, gdje inače živi više od 60.000 Bošnjaka.

Skaka je i kao izaslanik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prenio važne poruke bošnjačkoj zajednici u najvećem turskom gradu.

Naglasio je da se otvaranjem kulturnog centra žele učvrstiti bratske veze, te čestitao na ovom važnom projektu koji čuva bošnjački identitet, ime, jezik i baštinu.

– Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH vam stoji na raspolaganju. Čut ćete često da Sarajevo nije kao prije. I to je tačno. Sarajevo je snažnije, bolje, slobodnije i otvorenije nego ikada. Vi ste dio nas i naša su vam vrata uvijek otvorena – dodao je Skaka.

Otvorenju objekta istanbulskog Udruženja za kulturu i solidarnost “Bosna Sandžak”, koje okuplja Bošnjake porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, ministri u vladi Crne Gore, zatim ambasadori BiH i Srbije, predstavnici brojnih udruženja iz BiH, Srbije, Crne Gore i drugih država regije, među kojima i predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić.

Tokom svečanosti predstavljene su aktivnosti Udruženja, prije svega na polju humanitarnih akcija za pomoć Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-1995. godine i poplava 2014. godine. Zanimljivo je da arhitektonsko rješenje centra simbolizira Stari most u Mostaru.

Među brojnim aktivnostima ovog Udruženja je i pomoć porodicama sa djecom koja dolaze na liječenje u Tursku. U sklopu kulturnog centra osiguran je i smještaj za takve porodice, navodi se u saopćenju Gradske uprave Sarajevo.