Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Bećirović : Vučić i Vulin Strategijom odbrane Srbije, trasiraju put prema Hagu

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), smatra kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin Strategijom odbrane Srbije trasiraju put prema Hagu, a ne prema malom Šengenu.

– Odgovor političkih snaga koje se zalažu za nezavisnu, nedjeljivu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu na usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije ne smije biti površan i dnevnopolitički. U pitanju je veoma ozbiljna prijetnja državi Bosni i Hercegovini koja je sadržana u zvaničnom aktu najvišeg zakonodavnog organa Srbije. Da stvar bude još gora u pitanju je prijetnja jedine države u Evropi koja je planetarno osuđena da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida – navodi se u izjavi za medije Bećirovića.

Istakao je da usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije predstavlja neskriveno iskazivanje velikodržavnih pretenzija Srbije prema državi Bosni i Hercegovini. Kako je dodao Bećirović, takvom destruktivnom politikom Vučić i Vulin reafirmiraju srbijanski hegemonizam iz vremena režima Slobodana Miloševića.

– Da je to tako, između ostalog, potvrđuje i tekst Strategije u kojoj je kao strateški cilj zacrtano da je „očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine (…) od posebnog je značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije“. Politika koja javno propagira ponovno oživotvorenje već poražene velikosrpske ideologije i politike, koja koja je prouzrokovala nemjerljiva ratna stradanja u čitavoj regiji, predstavlja direktnu opasnost za niz država Zapadnog Balkana. Takva politika se ne smije potcjenjivati – poručio je Bećirović.

Vučić i Vulin, bliski saradnici Šešelja i Miloševića, dodao je, tim potezom su potpuno razotkrili svoje namjere.

– Sada je očigledno da srbijanski režim Aleksandra Vučića nije na putu stvaranja malog Šengena na zapadnom Balkanu, već na putu koji na kraju završava u Hagu – rekao je Bećirović.

Smatra da ovakva Srbija ne predstavlja državu s kojom je u ovom momentu moguće razvijati prijateljske odnose.

– Progresivne snage u Bosni i Hercegovini i van nje moraju upoznati cijelu Evropu i svijet da srbijanski velikodržavni projekat nije samo prošlost. Nažalost, to je sadašnjost u kojoj živimo.

Zvaničnicima Srbije treba javno postaviti sljedeće pitanje: Kako bi se Srbija ponašala da njeni susjedi (Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) u svojim strategijama odbrane dijelove njene teritorije smatraju zonama od posebnog značaja bezbjednost i odbranu? – dodao je Bećirović.

Smatra da sveobuhvatna analiza srbijanske politike prema državi Bosni i Hercegovini u postdejtonskom periodu nedvojbeno govori da se Srbija i dalje planski i sistematski priprema za razbijanje države Bosne i Hercegovine.

– Na putu do realiziranja velikosrpskog cilja srbijanski zvaničnici nastavljaju sa politikom veoma visprenog zamagljivanja očiju bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti nudeći slatkorječive fraze i prazne riječi prema državi Bosni i Hercegovini, dok istovremeno putem sveobuhvatne izgradnje paralelnih odnosa s bh. entitetom RS sve sistematičnije i intenzivnije ovaj bh. entitet pokušavaju antidejtonski i antiustavno inkorporirati u društveno-ekonomski sistem Srbije. Takva politika direktno ugrožava mir i stabilnost regiona – poručio je Bećirović.

Napomenuo je da je vrijeme da zvaničnici Srbije zakopaju osvajačke snove i hegemonističku politiku, te da se zvaničnici Srbije osvijeste i pomognu ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa, saopćeno je iz SDP-a BiH.