Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

VIZUELNO UZNEMIRAVANJE! Mural protiv smiraja i prirode

U povodu 5. juna, Svjetskog dana zaštite okoliša, u Sarajevu je otkriven mural “Zeleni čovjek”. Koliko vidimo, pozitivni su komentari na ovaj veliki crtež koji se nalazi na fasadi Mašinskog fakulteta. Mural je nastao u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, koji finansira Vlada Švedske, a realizuje UNDP u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo je kako je na dan i u ime zaštite okoliša Sarajevo dobilo nešto suprotno tome. Ovaj napadni mural, neusklađenih tonova i sulude kompozicije objekata na njemu, strši u odnosu na ambijent u kojem se nalazi, a to je Vilsonovo šetalište. Ko se sjeća Vilsonovog, zna da je sve u harmoniji zelenila i prirode, oblika i boja. Zbog toga je posve neshvatljivo da je nekome palo na pamet da u tu oazu mira ubaci ovakvo drečavo šarenilo, sa mnoštvom deformisanih figura o čijim značenjima se može raspravljati.

Ovo vizuelno uznemiravanje i urbicid, umjesto da se zabrani, a sada i osudi, dobija pohvale. Šta se dešava sa poimanjem estetike? Sve i da je mural nekako ukomponovan sa okolinom, čemu divljenje beskorisnim projektima? Kakva je pragmatična ili simbolička vrijednost crtežu na zidu? Ove besmislice uče ljude da ne znaju odvojiti važno od nevažnog i da vrijeme i energiju troše na prazninu. Sve je još više suludo ako se zna da je iza ovog projekta stajala cijela organizacija i svita.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

Da li bi se digli protesti da je Šerif uz harmoniku održao koncert u Narodnom, kao što je Vrećo ‘sevdisao’ uz trubače?