Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

ZA NJIH NEMA BiH! U RS-u pozivaju na kupovinu isključivo proizvedenog u Srpskoj

Bošnjaci i ostali koji su nasuprot velikosrpske ideje, žive u ružičastim iluzijama. U njima, nema negativaca, a i oni pojedini takvi, ubrzo uvide svoje loše postupke pa se poprave i pokaju. Onda sve bude idilično. Svi žive u ljubavi i poštovanju.

Da li je ovo pretjerivanje ili vjerna predstava dominantnog ponašanja Bošnjaka i ostalih koji su nasuprot velikosrpske ideje? Deblokada.com ukazuje na jedan ilustrativan primjer.

Iako smo navikli da se pozivi na kupovinu i korištenje domaćeg odnose na sve ono što proizvode proizvođači u cijeloj BiH, nailazimo na primjer koji je suprotan ovom načelu. Pojavom pandemije virusa korona, Privredna komora Republike srpske je pokrenula kampanju “Kupujmo domaće, sačuvajmo radna mjesta”, ali sa sloganom “Naše je najbolje – proizvedeno u Srpskoj”.

– Zbog toga smo u saradnji sa najvećim tržnim centrima u RS pokrenuli aktivnosti na obilježavanju polica na kojima se nalaze domaći proizvodi, gdje će biti stavljena markica sa znakom i natpisom “Proizvedeno u Srpskoj” i slogan “Naše je bolje” kako bismo olakšali potrošačima prepoznavanje domaćih proizvoda, rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević sredinom aprila 2020.

Ima i opravdanja u formalnim razlozima što entitetska privredna komora pravi kampanje kojima želi ojačati privrednike RS-a. Ipak, u Privrednoj komori FBiH ne postupaju tako. U svojim promotivnim aktivnostima trošenje glasa, novca i resursa ne ograničavaju samo na pozive za kupovanjem proizvoda i korištenjem usluga iz Federacije, već neposredno od tih aktivnosti imaju benefit i proizvođači iz entiteta Radovana Karadžića.

– Privredna komora FBiH nizom aktivnosti svakodnevno podržava i promoviše bosanskohercegovačke kompanije, koje, sada u vanrednim okolnostima usljed pandemije korona virusa ustupaju sve svoje kapacitete i radnu snagu kako bi pravovremeno opskrbile tržište Bosne i Hercegovine i njene građane. Tim povodom Privredna komora FBiH ponovno inicira kampanju “Kupuj domaće – gradi Bosnu i Hercegovinu”, jer jedino na ovaj način, ujedinjeni sa istim ciljem možemo graditi Bosnu i Hercegovinu, dio je opisa kampanje pokrenute s početkom aprila 2020.

Vidljivo je da su i naziv “Kupuj domaće – gradi Bosnu i Hercegovinu”, kao i svi pozivi Privredene komore FBiH prema kupcima, usmjereni na cijelu državu, na proizvode iz BiH. Ne može se konstatovati da je djelovanje PK FBiH pogrešno, ali djeluje naivno u ovakvim okolnostima kada njihove kolege iz drugog entiteta grade kampanje na pozivima za kupovanjem proizvedenog samo u RS-u. Samo kada se ovakvi primjeri iz Federacije uporede sa onim iz drugog entiteta, tek tada vidimo koliko je velikosrpska ideja okrenuta sama sebi i koliko isključuje sve druge u BiH. Da li da ih osuđujemo ili da naučimo nešto od njih?

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

SOKOLAC! Šeik Al-Qasimi jača Republiku srpsku ulažući još 50 miliona KM