Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

NE ZANIMA GA VLAST! Ovo je drugi put da se Konaković grčevito bori za ostanak na poziciji

Elmedin Konaković je 12. februara 2018. izjavio “neću dati mandat” nakon što je izgubio povjerenje svoje SDA i SBB-a koji su činili koaliciju u Kantonu Sarajevo i koji su ga pozivali da odstupi sa mjesta premijera Kantona Sarajevo. Tada je kao odbijao napustiti premijersku poziciju iako nije imao podršku da tu ostane. Ovo grčevito držanje za stolicu, suprotno je Konakovićevim izjavama da ga ne zanima vlast, da radi samo u korist građana i da poštuje demokratske procese.

Istog dana i prilikom istog obraćanja medijima, evidentiran je još jedan dokaz koji negira Konakovićeve tvrdnje iz sadašnjosti.

Bila bi mnogo veća šteta da se mijenjaju ministri koji trenutno vrlo dobro rade svoj posao, nego da ode premijer. To bi prema građanima bila šteta. Najveći broj ministara su dobri, pošteni i časni ljudi i dobro rade posao, izjavio je Konaković.

Ipak Konaković nije stao iza vlastitih riječi kada je krajem 2018. sa svojom strankom Narod i pravda izbacio bivšu stranku iz vlasti. I on i ostali članovi ‘Šestorke’ skoro cijeli mandat su potrošili žestoko kritizirajući ono što je Konaković donedavno hvalio, bivšu SDA – SBB vladu. Vlada na čijem je bio čelu bila je dostojna hvale dok je njom upravljao, ali kada je izašao iz nje i napravio drugu, ukazivanje na korumpiranost i kriminal tima kojeg je on vodio, postaje njegova najznačajnija aktivnost, a može se reći politička i životna opsesija.

Onda krajem 2019. opet isti politički akteri uz pomoć Demokratske fronte eliminiraju Konakovića iz vlasti. Ovoga puta to uključuje vlast u kojoj participira njegova Narod i pravda uz oduzimanje mjesta predsjedavajućeg Skupštine KS na kojem se nalazi(o). Ni sada Konaković ne stoji iza vlastitih izjava. Prvo je tvrdio da SDA, SBB i DF nemaju dovoljno ‘ruku’ za smjenu ‘Šestorke’, a onda se za samo dva dana pokazalo da nije bio u pravu. Kada je uvidio da ipak postoje ‘ruke’, odlučio je da opet usporava vlastiti odlazak sa scene. Mada mu je dokazano da nema povjerenje zastupnika, Konaković ne krije da će odugovlačiti proces smjene i držati se do posljednjeg daha za svaku slamčicu koja ga može sačuvati na poziciji. To je i dokazao ukazavši na određenu proceduralnu grešku u zahtjevu za pokretanje procesa njegove i smjene ‘Šestorke’ kojeg je dobio od nove skupštinske većine. Opet negiranje u praksi vlastitih tvrdnji kako mu je jedini cilj opći boljitak a ne vlastita fotelja.

Ove opstrukcije s ciljem boravka na vlasti koji minut duže, prepoznali su i građani:

Ljudino, nemaš većinu. Ne brukaj se. Budi dostojanstven i sam odi. Ovako se pokazuješ samo kao uhljeb koji želi duže da bude na poziciji. Dosta nam je što nam blokiraju Dodik i Čović. De i ti malo, komentar je na objavu o Konakovićevom ukazivanju na proceduralni nedostatak dopisa.

E čega se lik dosjetio, da kaže kako obrazloženje nije adekvatno, da je to malo na jednoj, dvije stranice, da treba pisati ekspoze. Halo, Konakoviću, prijetio si direktoru Civilne zastite da podnese ostavku, a sad se svim silama boriš da te ne smjene. Jadno i bijedno. Hvala SBB-u što te je prikazao u najgoroj mogućoj varijanti da više narod ne možeš fintirati, jedan je od komentara istim povodom.

Smučili ste se ljudima koliko se borite da ostanete makar još koji dan, stav je još jednog građanina iskazan kroz online komentar.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

Zašto Ajna Jusić ne govori ko je u BiH vršio ratna silovanja sistematski, a ko sporadično?