Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Ostaci Bošnjaka iskopani u Prijedoru i Vlasenici

Na području mjesta Rizvanovići, u okolici Prijedora, počeo je proces ekshumacije, te su prilikom kopanja pronađeni posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti s ovog područja.

Proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima se nastavlja, a nakon okončanja ekshumacije.

A na području mezarja Rakita u Vlasenici završen je proces ekshumacije tokom koje su na lokaciji izvan grobnih mjesta pronađeni kompletni posmrtni ostaci jedne osobe.

Posmrtni ostaci u oba slučaja bit će prevezeni u Komemorativni centar Tuzla, radi dalje antroploške obrade i uzimanja uzoraka za utvrđivanje identiteta osobe putem DNK analize.

Na lokacijima su bili prisutni istražitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koji su pod nadzorom postupajućih tužitelja, vodili proces ekshumacije, a u procesu sudjeluju i djelatnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, kao i ljekar sudske medicine, predstavnici Civilne zaštite, kao i policijski djelatnici MUP-a RS koji osiguravaju lokalitete na kojem se vrši ekshumacija.

Istražitelji i stručno osoblje Tužiteljstva BiH, gotovo svakodnevno, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba, na lokacijama diljem Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.