Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

U Koraju su ubili 56 ljudi! Još jedna godišnjica kada su Srbi ubijali Bošnjačke civile

U staroj bosanskoj čaršiji Koraju na obroncima planine Majevice obilježena je 28. godišnjica zločina nad stanovnicima bošnjačke nacionalnosti koje su 15. juna 1992. godine počinile vojne i paravojne jedinice bosanskih Srba, javlja Anadolu Agency.

Sjećanje na nedužne civilne žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu održano je pod nazivom „Dan kada su jedan narod i jedna čaršija trebali nestati“.

U jednom danu ubijeno je 56 nedužnih bošnjačkih civila, dok su njihova imanja opljačkana i popaljena. Još uvijek mnogobrojne porodice tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih.

„Nismo naučili lekcije iz 40-ih godina prošlog vijeka. Ubijedili su nas da zaboravimo. Zaboravili smo stravične pokolje koji su počinjeni nad našim precima. U Koraju je krajem novembra 1941. godine zaklano, ubijeno i zapaljeno oko 300 Bošnjaka, među kojima su žene i djeca, dok je 150 kuća zapaljeno. Sve je isto bilo i 1992. godine. Zločinci su isti, žrtve su iste, a zločini ponovo nekažnjeni“, kazao je Ramiz Salkić, podpredsjednik bh. entiteta Republika srpska.

Prisutnim povratnicima u Koraj obratio se Admir Hrustanović, ministar rada, socijalne politike i povratka Tuzlanskog kantona (TK), koji je obećao pomoć Koraju kako bi bosanska čaršija vratila stari sjaj.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je kako Koraj neće biti zaboravljen.

U ime porodica šehida prisutnim na obilježavanju 28. godišnjice zločina obratila je se Raza Sijarić, koja je govorila o tragičnom 15. junu 1992. godine, istakavši kako je Korajaca trenutno više u inostranstvu, ali da vjeruje u budućnost svog mjesta.

Obilježavanje stravičnih i nekažnjenih zločina započelo je učenjem tevhida u mjesnoj džamiji, a nakon polaganja vijenaca i učenjem Fatihe formirana je kolona „Puta spasa“ za Čelić kojim su se u ratno vrijeme Bošnjaci Koraja uspjeli domoći slobodnih teritorija.

„U interesu mira, stabilnosti na ovom prostoru i zadovoljenja pravde, svi zločinci moraju biti pronađeni i procesuirani. Ovakav odnos tužilaštava, ali i istražnih agencija, prema zločinima and Bošnjacima na prostoru bh. entiteta RS se mora promijeniti. Porodice žrtava očekuju kaznu za zločince i toga bi morali biti svjesni oni koji su najodgovorniji“, zaključio je Ramiz Salkić.