Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

LUDILO! Žbanić JE 2014. tvrdila da nije izgorio Arhiv BiH, vatra i garež je demantovali

I Risto Đogo je negirao i sumnjao u istinitost notornih činjenica koje su se odnosile na agresorska zlodjela. Slične revizionističke izjave ima i rediteljica velikosrpskih poriva sa adresom u Sarajevu Jasmila Žbanić. Ona je među prvima podržala reviziju tabuta sarajevske djece koju je pokrenuo Srđan Puhalo.

Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica (za to svaki mjesec dobijaju plaću i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala). Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Srđane, odlično postavljeno pitanje! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti, objavila je Žbanić.

Deblokada podsjeća da je Žbanić u februaru 2014. negirala da su demonstranti zapalili Arhiv BiH.

Mediji će pokušati obezglaviti ljude. Jučer su objavili da je kompletan Arhiv BiH spaljen. To je bila laž kojom su pokušali građane okrenuti protiv demonstranata, izjavila je Žbanić 8. 2. 2014. godine.

Svakoj psihički stabilnoj osobi i onoj koja barem malo više od Emira Kusturice govori istinu, jasno je da je neosporno da je Arhiv BiH izgorio prilikom napada demonstranata na Predsjedništvo BiH 7. 2. 2014. godine.

Ovako je na ove manipulacije i neistine tada odgovorio Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i Predsjednik Upravnog odbora Udruženja arhivskih i administrativnih radnika Federacije BiH

Mi smo danas razmatrali izjavu filmske radnice Jasmile Žbanić koja nas je veoma ogorčila. To je strašno. Stranim medijima ona je kazala da je sve bila laž da je sve isfingirano da je Arhiv BiH izgorio. Istina je sljedeća: izgorjeli su vrijedni i prevažni dokumenti Arhiva Bosne i Hercegovine iz austrougarskog perioda koji se više ne mogu ni rekonstruirati. Samo da je jedan dokument izgorio to je tragedija za Bosnu i Hercegovinu i na njenu memoriju. Izgorio je, međutim, Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine, sve je izgorjelo, pa čak i državna zastava koja se nalazila unutra. Mi strahujemo za sudbinu dokumenata koji se tamo čuvaju – da li im je naškodio požar ili voda kojim su vatrogasci gasili vatru. Nismo to mogli još utvrditi zbog policijskog nadzora odnosno uviđaja. Ali, u svakom slučaju dokumenti su morali doživjeti oštećenja, rekao je Jerković za Behar.