Borci Podrinja protiv Bećirovića jer je povratnicima preko MUP-a RS zabranio da glasaju

Sedam boračkih udruženja i organizacija iz Podrinja oglasilo se saopćenjem za javnost u kome oštro protestiraju zbog sve agresivnijeg nastavka djelovanja policije i tužilaštava entiteta Republika Srpska u vršenju provjera mjesta prebivališta nekadašnjih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Uznemiravanje povratnika u Podrinju kao i onih pripadnika Armije koji imaju prijavljeno mjesto boravka u Federaciji je nastavljeno kao dodatni vid pritiska i prijetnji spiskovima ljudi protiv kojih se trebaju podizati optužnice. Odlučno ćemo se usprotiviti tome i poštovat ćemo pozive samo državnih pravosudnih institucija. Očekujemo da će ovaj vid pritisaka biti nastavljen i u narednom periodu, da se obeshrabre svi oni koji su se vratili svojim domovima i oni koji bi željeli nastaviti s obnovom svojih imanja. Nažalost ova “toljaga” data je u ruke policiji i tužilaštvima u entitetu RS, zahvaljujući sramotnom državnom Zakonu o prebivalištu, za koji su glasali pojedini Bošnjaci, a kako bi sačuvali svoje dobro plaćene fotelje.

Sada vidimo da ti isti trgovci svojim foteljamai našim mukama, poput Denisa Bećirovića, žele upravljati i cijelom državom. Ne smijemo ni zamisliti na kakve bi tada zakone pristajali – stoji između ostalog u saopćenju boračkih udruženja i organizacija iz Podrinja.

U saopćenju se podrinjski borci osvrću i na najavljenu kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH.

– Međutim, uvijek ćemo glasati protiv pojedinaca poput Bećirovića, koji su zbog svoje fotelje bili spremni da usvoje sramotni Zakon o prebivalištu, a sada bi da upravljaju svim političkim procesima. Borci koji su branili BiH vjeruju u pravosudne institucije države, ali isto tako, očekujemo i tražimo od nadležnih organa da nam omoguće i daju pravnu pomoć i podršku u ovim montiranim procesima. Svaki vid provjere od strane institucija koje nemaju ni pravo ni nadoležnost, borci smatraju sramotnim i neprihvatljivim. Borcima, našim članovima, ali i ostalim povratnicima u Rs, savjetujemo da, ukoliko im u narednim danima policija, po nalogu Okružnog tužiteljstva Bijeljina, pokuca na vrata, ostanu smireni i da postupaju dostojanstveno i pošteno – navodi se u saopćenju boračkih organizacija i udruženja iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Vlasenice i Milića.