Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Propali pregovori, okrenimo se ekonomiji

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović izjavio je nakon okončanih pregovora o Izbornom zakonu BiH da apsolutno nema uslova da se organiziraju izbori te da je najviše izgubila BiH.

– To doživljavam kao brutalni udar na BiH u smislu aktuelne političke situacije u BiH, ali i kada gledamo okruženje. Ali moramo nastaviti dalje. Neke stvari koje smo složili možda nam mogu poslužiti za daljnji dogovor, a onima koji su pokušali razgraditi FBiH u organizacijskom smislu poručujem da nisu sada uspjeli i da neće nikad uspjeti – poručio je Čović.

Dodao je da već devet mjeseci u različitim prilikama pokušavaju tražiti rješenja te da su u jednom dijelom u tome uspjeli. Međutim, ističe da su jučer imali završen posao, ali da je sve to problematizirala Stranka demokratske akcije na način da su tražili određene dodatke.

Izrazilo je zadovoljstvo što je jučer pet od šest stranaka prihvatilo model koji rješava sve probleme koje su imali, pa čak i onaj o funkcioniranju FBiH.

– Vrlo jasno smo bili spremi da napravimo tri do četiri ustupka, to bi neko zvao blokadom, a ja mislim da je to za funkcionalniju BiH. SDA nije mislio da ćemo mi to napraviti, nakon čega su išli dalje. Ali ne može se rušiti BiH na način da se ključni obrisi Deytona sruše – kazao je.

Istakao je da su između ostalog dogovarali kako riješiti pitanje Vlade FBiH bez bilo kakve mogućnosti da neko zaustavlja taj proces, kako riješiti pitanje predsjednika i potpredsjednika FBiH, kako završiti imenovanja, među kojima su i Ustavni sud BiH, direktori FUP-a i FTV-a.

– Imenovanja su danas iz nekih političkih razloga stala. Vrlo jasna konstrukcija je danas napravljena, svi smo se usaglasili oko toga i šteta da to nije bio dio čitavog paketa jer je dogovor bio da sva četiri elementa moraju biti na istoj razini dogovora kako bi mogli s njima ići u parlamentarnu proceduru – istakao je Čović.

Naglasio je da će informirati sve o naporu koji je dao da se retorikom, ponašanjem i promišljanjem očuva BiH i mir te da su dali šansu kvalitetnom političkom dogovoru.

– Nažalost, opet nismo uspjeli – naglasio je Čović.

O ishodu razgovora i o detaljima u Dnevniku 2 Federalne televizije govorio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Upitan da prokomentira ocjenu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za izbore u oktobru ove godine, Izetbegović je poručio da će izbora “morati biti”.

– Gospodin Čović će eventualno bojkotovati izbore. Mislim da je šansa jako malo da ih bojkotuje. Šansa da ih spriječi, da uđe u jednu destrukciju kako bi ih onemogućio je nikakva. Siguran sam da se neće upustiti u to da spriječi izbore. Razmišljat će o bojkotu, a zatim će izaći na izbore i možda ako bude nezadovoljan rezultatom – ako bi se, recimo Bošnjaci i neke ljevičarske stranke ujedinile pa mu uzele trećinu Hrvatskog kluba poslanika – vjerovatno bi tada odlučio da bojkotuje formiranje vlasti. Što mi ne bismo trebali uraditi, naravno – ni na koji način dalje provocirati Hrvate – rekao je Izetbegović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić izjavio je da je ovo loš dan za Federaciju BiH, a velika radost za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

– Posljedice propalih pregovora će se osjetiti za dva ili šest mjeseci, kada se budu održavali izbori, ali to ne znači da se neko treba bojati rata ili bilo kakve vojne eskalacije, već se radi o tome da će sigurno porasti političke tenzije, koje su i sada svakako velike – naglasio je Radončić.

Pojasnio je da su napravljeni veliki pomaci u približavanju stavova oko zaustavljanja blokada u Federaciji BiH i funkcionisanju Doma naroda, kao i na još nekoliko veoma važnih pitanja, ali da konačnog dogovora nema.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izjavio je danas da su pregovori propali jer je je načelo do samog starta bilo da je ili dogovoreno sve ili da nije dogovoreno ništa.

– U nekim koracima od teme do teme, članka 4 i članka 5 Ustava BiH, modela za izbor članova Predsjedništva, stavovi su bili primaknuti, ali nisu dogovoreni u potpunosti – rekao je Cvitanović nakon završetka pregovora u zgradi Delegacije EU u BiH.

Priča je, prema njegovim riječima, završila na Domu naroda.

– Sa strane bošnjačkih političkih predstavnika je kontinuirana tendencija i cilj bila smanjiti nadležnosti Doma naroda FBiH, dovesti ga na razinu Vijeća naroda RS i definitivno o tome nema prostora za razgovor. Ja ovo vidim kao drugi korak u potpunom dekonstitutuiranju Hrvata. Prvi je urađen početkom dvijehiljaditih, kada su nametnuti amandmani na Ustav koji su išli na štetu hrvatske političke pozicije. Ovo bi bio drugi korak i treći bi bio apsolutno dekonstitutiranje. Nije bilo prostora za učiniti korak naprijed, iako smo i mi bili spremni učiniti ustupke – kazao je Cvitanović.

Predsjednik Naroda i pravde Emedin Konaković izjavio je ono što je već ušlo u anale bošnjačke pomoći HDZ-u. “Nikad nećemo pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS. To bi bila apsolutna pobjeda Dodikovog režima koji je etnički očistio manji bh. entitet i potvrda da rade ispravnu stvar. Kratka je pamet predlagaća takvog modela”.