Godišnjica poplava u Goraždu – očekuje se pozitivan ishod tužbe protiv HE Piva

U Gradskoj upravi u Goraždu danas je održan sastanak povodom godišnjice katastrofalnih poplava koje su prije devet godine pogodile ovaj dio BiH.

Usljed obilnih padavina i nekontrolisanog ispuštanja vode iz HE “Piva“ Mratinje, 1. decembra 2010. godine, Goražde i ostale općine uz rijeku Drinu zadesile su do tada najveće poplave u historiji ovog područja.

Poplave su nanijele katastrofalne posljedice na stambenim objektima, dok ljudskih žrtava nije bilo. Komisija za procjenu šteta ustanovila je štete na 315 stambenih objekata i 59 pravnih lica, 105 porodica je evakuisano, 12 stambenih jedinica je trajno uništeno, a šteta je procijenjena na više od 15 milona KM.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović podsjetio je da je tadašnja općina Goražde formirala tim eminentnih stručnjaka koji su izradili studiju i ustanovili da je uzrok poplava ljudski faktor.

– Na osnovu toga, tražili smo da sporazumno riješimo problem, ali nisu imali razumijevanje i morali smo nažalost pokrenuti tužbu protiv vlasnika iz Italije i Srbije koji su dobili koncesiju na hidroelektrani Piva. Već su tri firme iz Goražda dobile spor i jedan naš sugrađanin, tako da i mi očekujemo isto, mada je naša tužba opsežnija. Prema našim saznanjima, tražit će se vještačenje koje će uraditi fakultet iz Slovenije, tako da očekujemo pozitivan ishod, a sredstva po osnovu odštete uložili bi u sanaciju šteta koje su tada nastale. Ukupna šteta koja je prouzrokovana iznosi direktno 7.5 miliona KM i indirektno oko 15 miliona KM i zato sam osjećao obavezu da podnesmo tužbu protiv HE Piva – kazao je Ramović.

Naglašen je značaj i uloga svih jedinica Civilne zaštite i ostalih institucija i pojedinaca koji su učestvovali u spašavanju ljudi i materijalnih dobara

– U tim teškim momentima zajedno sa svim jedinicama Civilne zaštite, ali i lokalnim stanovništvom, privrednim subjektima, javnim ustanovama i preduzećima, pokazala se izuzetna organizovanost, stručnost i profesionalnost kada je u pitanju djelovanje u vanrednim situacijama – istakao je Ramović.