Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

NASA-i se sviđa negov projekat: Dejan na korak do svemira

Ljubav prema astronomiji i elektronici trinaestogodišnjeg Dejana Lukića iz Bosanskog Broda odvela je do Američke svemirske agencije (NASA) koja je prihvatila njegov projekat “Nano satelit”, a od ostvarenja najveće želje, da rame uz rame sa djedom prisustvuje lansiranju satelita sa Floride, dijeli ga devet mjeseci rada, truda i velikih izazova.
Dejan je već sa pet godina počeo da pokazuje interesovanje za računare, video-igre, astronomiju i elektroniku. Za to su, kaže, najveći “krivci” njegova majka Dijana Ždrnja koja mu je najveći oslonac i djed Milenko Ždrnja, zaljubljenik u astronomiju i elektroniku, piše Glas Srpske.Konkurs NASA je vidio sasvim slučajno na internetu prije pola godine i čvrsto odlučio da im se javi sa svojom idejom o “nano satelitu”. Znao je da je konkurencija ogromna, ali je vjerovao u sebe i strpljivo čekao odgovor, a kada je konačno stigao na njihovu adresu krajem prošlog mjeseca, nevjerica, uzbuđenje i radost ispunili su njihov dom. Iako je tek završio sedmi razred, ovog skromnog dječaka mnogi porede sa čuvenim Nikolom Teslom. I sam priznaje da mu je Tesla velika inspiracija, te da ga najviše zanimaju njegova naizmjenična struja i asinhroni motor.- Konkurencija je bila ogromna, od 706 kandidata izabrano je 36, među njima samo nas trojica iz Evrope. To mi je velika čast i ohrabrenje da nastavim dalje. “Nano satelit” je veličine 100 kubnih centimetara, težine do kilogram i po i lansira se u orbitu na visinu od 500 kilometara, odakle pruža internet i mobilnu konekciju. On komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti i te podatke šalje na Zemlju preko tih drugih satelita – objašnjava Dejan.Svjestan je da je pred njim i djedom, koji će mu pomoći u izradi satelita, ogroman posao, ali je uvjeren da će njihov “nano satelit” odletjeti u orbitu.

– Satelit će u orbitu biti lansiran najvjerovatnije 25. maja 2020. na američkoj “Falcon” raketi, kao sekundarni teret. Najveća želja mi je da tog trenutka djed i ja budemo na Floridi i da to pratimo – dodao je Dejan.

Ponosna na sina, majka Dijana kaže da je sve to što se proteklih dana desilo njenom sinu u njihov život unijelo radost, ali i nemir.

– To je teška nauka. Nisam bila svjesna koliko zna i može, ali sam ga uvijek podržavala. Ni sanjala nisam da će imati petlju da piše NASA, čak mu nisam ni povjerovala kada mi je rekao. Međutim, kada je stigao odgovor od njih, počela sam se tresti, nisam znala šta da kažem – ispričala je Dijana i dodala da ni rodbina ni prijatelji nisu vjerovali šta se dešava. Djed Milenko kaže da je oduvijek vjerovao da će njegov Deki dosegnuti svemir.

– Moja želja je bila da studiram astronomiju, ali me je otac zbog bojažljivosti odgovorio i završio sam elektrotehniku. Deki je to, izgleda, povukao na mene. Oduvijek je nešto lemio, programirao i pokazivao ogromnu strast prema astronomiji. Na njegovom računaru uvijek je fotografija neke rakete – ispričao je Milenko koji je zaposlen kao profesor u srednjoj školi u Bosanskom Brodu. Ističe da su već počeli analizu šta će im sve biti neophodno za izradu tog satelita.

– NASA je prihvatila njegov program na osnovu kojeg će satelit raditi, a nas dvojicu očekuje to tehničko rješenje. Tražimo najbolja rješenja, jer treba da imamo na umu da u svemiru vladaju ekstremni uslovi, od temperature koja se spušta na minus 100 ili ide koju stotinu u plus. Mehanička čvrstoća i temperaturni uslovi su ono o čemu najviše treba da vodimo računa – objasnio je Milenko i dodao da će im, prema procjenama, za izradu satelita i slanje na Floridu biti potrebno oko 20.000 maraka. Dodao je da je NASA platila licencu, ali da izradu “nano satelita” moraju finansirati sami.

Dejan Lukić kaže da planira da upiše Tehničku školu u Banjaluci, smjer aeronautika, pilotska elektrotehnika.

– Volio bih da jednog dana kada završim školovanje budem u timu NASA ili neke evropske svemirske agencije – rekao je Dejan.