Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

MORALNOST? Darko Došlo, vojnik VRS i Batkov prijatelj

Društvene mreže i mediji preplavljeni su reakcijama nakon Hapšenja Almire Čehajića koja je poznata kao Batko. Sumnjiči se da je počinje krivično djelo u vezi sa pranjem novca i zloupotrebom položaja u humanitarnoj organizaciji. Analitičar društvenih, političkih i religijskih tema Jasmin Mulahusić, objavio je osvrt na Batkov rad, tačnije njegovog saradnika iz Istočnog Sarajeva Darka Došlu. Objavu pod naslovom „Jesti kifle iz pekare „Manja“, drugovati sa čovjekom koji se držao u opsadi Sarajeva i krasti novca od liječenja – to je Batkova moralnost“ prenosimo u cjelovitosti:

21.6.1995. u redu za vodu ubijeno je sedam ljudi, a 12 ranjeno. Granata je pogodila OŠ “Skender-Kulenović”. Ispaljena je iz Nedžarića. 20.9.1992. u masakru na Trgu ZAVNOBiH-a ubijeno je šest Sarajlija, od toga troje djece, granata je došla sa položaja VRS u Nedžarićima. Zatim je devet ljudi ubijeno dok su bili na dženazi u Buljakovom Potoku 28.9.1992. granata je opet ispaljena iz Nedžarića. To je samo mali dio zločina koji govori o svireposti agresore koji su bili u Nedžarićima.

A onda je Darko Došlo, godinama nakon rata, u emisiji na Radiju Istočno Sarajevo, pozvao predsjednika Predsjedništva Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” Gorana Šehovca Gost je govorio kako su se Nedžarići branili i nikada nisu napadali i činili ratne zločine.

Došlo nije trepnuo kada je Šehovac pohvalio Ratka Mladića. U emisiji je spominjana Srpska Ilidža, a korišćena je kao i ostali dio arsenale agresorskih, fašističkih teza i laži. U nekoliko navrata i sam Došlo je priznanje da je bio dio agresorskih snaga govoreći da je „bio na Energoinvestu“.

Darko Došlo je, dakle, vojnik VRS. Držao je u opsadi Sarajeva. Ko zna, možda je ubio nekoga od građana tog grada. Poslije rata je novinar. Njegov fokus je na događajima iz prethodnog rata. On ga, naravno, ne zove agresijom i genocidom, već sve to gleda iz Mladićeve perspektive. Po njoj, Bošnjaci su napadali Nedžariće i ubijali srpske civile, a odatle nisu dolazile granate i ubijale djecu.

Sada zamislimo moralnost osobe koja Darku Došlu uzme za saradnika. To može biti neko iz iste velikosrpske porodice. Ili je neko „naš“, ali neizrecivo ljigav i nedostojanstven. Almiru Čehajiću zvanom Batko nije smetalo sarađivati ​​sa ovim vojnikom VRS. S njim je bio u „Otvorenoj mreži“. Ako je spreman od Došle napraviti dobrog čoveka i humanistu, verovatno je i spreman ukrasti pare iz humanitarnih akcija.

Podsjećam se da je Batko godinama glumio moralnu vertikalu, držao lekcije o poštenju. Činio je agresivno, iritantno i nadobudno. Ista ona kvazimoralnost kaku ispoljavaju velikospski vojnici, ubijaju djecu i govore o čestitom ratovanju. Čak je Batko pravio i neku cirkusku stranku, pozivao je Bošnjake da to ne bude. Sjetimo se da je i Rubina Čengić pokušala opravadi vlasnika pekare „Manja“, nakon što je ovaj veličao Karadžića i Mladića, u Batkovu emisiju donijela njegove kifle. Ja sam dio Batkove ekipe. Neopisiva svinjarija u eteru.

Kakav neslavan kraj licemjera i njegovih satrapa, objavio je Mulahusić.