Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

ANALITIČARI! Da li je Avaz svakodnevno izdanje Gorskog vijenca?

Analitičar društvenih, političkih i religijskih tema čije objave dosežu do izuzetno velikog broja korisnika Facebooka, Jasmin Mulahusić, ponovo je objavio intrigantnu analizu. Mulahusić kaže da se bavi građanskim novinarstvom. Ovaj vid aktivizma popularan je na zapadu i ujedno je i alternativa i dopunski klasični novinar. Ovoga puta objava se odnosi na Fahrudina Radončića i Avaza. U objavi je tvrdnja da postoji identičan poriv u djelima crnogorskog pjesnika Petra Petrovića Njegoša i Radončića, koji je porijeklom iz te države. Objavu prenos u cjelosti:

Prije 25 godina počeo je izlaziti Dnevni avaz, a prije 27 Bošnjački avaz. Iskoristimo ovu priliku da se osvrnem na Fahrudinu Radončića.

Ovdje ne bih govorio o poznatim stvarima, poput Radončićeve sujete da se doima opasan i bitan, pa čak i u svrhe koristi i rasvjetu u intervjuu povodom godišnjice izlaženja Dnevnog avaza. Prednja četvrtina lica crna i pozadina polumračna, neprimjerena je poruka bilo koga osim onih koji su protivničkim bandama šalju video poruke učene. Poruke da je intelektualac i prijeratni političar, nespojive sa vizualizacijom intervjua.

Iako nije sam, Radončić je uspio promijeniti bošnjački gen. Njemu treba čestitati. Ovaj pripadnik plemena Kuč, uspio je u Bošnjake usaditi samomržnju. Taj divni narod Bosne, Fahrudin Kuč sada je programirao da sebe smatra najgorima, čak i kada su drugi isključivi krivci za nedavno. Kada ti četnici pobacaju narod u jame, a ti mrziš svog predsjednika i komandanta, onda je to ozbiljno mentalno-karakterno raspuknuće. To je uspio F. Kuč usaditi u Bošnjake. Priznajmo uspjeh i protivnika.

Ipak, ovom prilikom treba ukazati na jednu bitnu stvar. Bošnjaci koji su savladali Radončića u njegovom političkom pohodu, utvrdili su porijeklo i inspiraciju Fahrudinovog odnosa prema Bošnjacima.

Ustanovljeno je da je F.R. svoju patalogiju crpio iz suverena mržnje prema Turcima. Tako Petar Petrović Njegoš naziva musimane ovih prostora. Uvjerite se kako je osnivač Avaza stopostotno preuzeo metodologiju i mete od Njegoša te samo prilagodio u aktuelnom rječniku i usmjerio prema akterima naše stvarnosti. Obratite pažnju, ovo su suštinske stvari. Nećete saznati od analitičara i politologa, ovo ne vide ni sociolozi, ni komunikolozi. Ovo je suština. Uporedimo stihove i izjavu.

P. P. Njegoš, Gorski vijenac:

Bog vas kleo, pogani izrodi, što će turska vjera među nama? Kuda ćete s kletvom prađedovskom? Šta ćete izaći pred Miloša i pred druge srpske vitezove, koji žive doklen cunce griej?”

Fahrudin Radončić:

“Džaferović je budala. To je neozbiljan čovjek. Ponovit ću ponovo, radi se o jednoj političkoj budaletini i njegove riječi me ne tangiraju. Nije on moj kolega i drago mi je da on nije moj kolega.”

Uvrede zasnove na nepostojećim argumentima – tako, crnilo korištenih riječi, krajnja dehumanzacija protivnika, duševni nesklad koji se nazivaju u iskazima, identifikuju Njegošu i Radončiću. Tkivo oba citata je patogeno, cijeli duh je agresivno-mrzilački. Ne treba biti stručnjak za književnost i onda javno komuniciranje, pa čitajući Njegoša i Radončića / Avaz, osjetiti taj zadatak mržnje prema Turcima / Bošnjacima.

Porazno je što su Bošnjaci tek sada shvatili ko je muza za Radončića, a sada su vidjeli da je u istoj mržnji umočeno mastilo i za Gorski vijenac i za Avaz. Na kraju, Njegošu su Turci / muslimani / Bošnjaci hereza i nesoj, isto kao što su Radončiću muslimani / Bošnjaci. Dakle, moramo priznati da smo inficirani Njegošem.

Iako su mnogi u BiH porijeklom iz Crne Gore, oni su kroz obrazovne sisteme i kroz tamošnju dominantnu kulturu imali dotičaje iz Njegoševog opusa, većina ih je razvila otpor prema tome. F. R. nije. Naprotiv, postao vjerni i uporni prenosilac poruke, ideologije i mržnje prema Turcima / Bošnjacima koje je etablirao kroz pisanu riječ zločina Njegoša.

Ova analiza je lišena efemernih i iracionalnih poriva, a na osnovu iskustava na metodologiji psihologije i socioanalize daje dobar doprinos istoriji borbe jednog naroda za opstanak.