Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

9. maj ’93.! Početak napada HVO-a i HV-a na Bošnjake Mostara

Dan pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana, Dan logoraša, godišnjica ubistava zarobljenih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u zgradi 4. Korpusa, te 28. godišnjica presuđene agresije HVO-a i HV-a na Mostar, danas se obilježavaju u ovom gradu.

U ranim jutarnjim satima 9. maja 1993. bojovnici HVO-a i HV su napali na Komandu 4. Korpusa koja je bila smještena u zgradi Vranica. Napali su boforsima, minobacačima 60 mm, PAT-ovima, PAM-ovima, zoljama, osama, RPG-ovima i puškama. Skoro čitav dana dejstva su izvodili rasprskavajućom i zapaljivom municijom od čega je zapaljena stambena zgrada od devet spratova. Borbe su trajale jedno vrijeme, a onda su 10. maja pripadnici Jukinih jedinica upali u zgradu Vranice. Zarobljeni su pripadnici Armije RBiH Senada Čehića, Fahira Penavu, Aliju Čamu, Dževada Čolića, Mimu Grizovića, Nazifa Šarančića, Vahidina Hasića, Dževada Husića, Zlatka Mehića, Nenada Milojevića, Hasana Balića, Šefika Pobrića i Feđu Huskovića. To je bio početak udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj brisanje Bošnjaka sa teritorije koju su hrvatski zločinci i planeri zamislili kao svoju. Posmrtni ostaci 10 pripranika Armije RBiH su pronađene tek 2007.g. a za posmrtnim ostacima Balića, Huskovića i Pobrića još uvijek se traga.

Tog 9. maja 1993. počeli su masovni zločini. Završili su hiljadama ubijenih, konc-logorima za Bošnjake, rušenjem nekoliko desetina džamija i ubijanjem Starog mosta u Mostaru. Haškog tribunal je 2017. godine zločine HVO-a i HV presudio kao  “udruženi zločinački poduhvat”. Potvrđeno je učešće i Republike Hrvatske u ovom sukobu i zločinima. Politički i vojni čelnici paradržave HRHB osuđeni su na 111 godina zatvora u zbiru.

28 godina nakon početka napada na mostar, brojne delegacije položile su cvijeće na Partizanskom spomen groblju i mezarju Šehitluci, nakon čega je izveden počasni skok sa Starog mosta, a kompletan program nazvan “Vjerni slobodi – vjerni domovini”, okončan je svečanom akademijom u Centru za kulturu Mostar.

“Moramo se sjećati prošlosti. Moramo je i obilježavati i učiti iz nje. Prošlo je 26 godina od rata, a mi smo još uvijek u ratu, samo što više ne puca. Neki ljudi su i danas opsjednuti ratom. Pozivam sve da iz prošlosti uzmemo i zadržimo dobre i lijepe stvari, da naučimo pomagati slabijem i drugačijem, nemoćnom, ali istovremeno zagledani u budućnost. Na iskustvu svih koji su dali živote za slobodu, nadahnimo se najboljim stvarima i gradimo ovu zemlju, jer druge nemamo. Koliko god se neki upinjali da promijene identitet, neke druge zemlje nisu njihove domovine. Svima koji su ovdje rođeni i rasli domovina je Bosna i Hercegovina. Možemo voljeti neke druge nama bliske zemlje, ali naša je samo Bosna i Hercegovina. Volimo slobodu, jer ako istinski volimo slobodu, voljet ćemo i domovinu“, izjavio je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Danas je obilježen i Dan Zlatnih ljiljana.

“Naša jasna i glasna poruka je: ‘Sve za domovinu!’, ili ‘Bosnu i Hercegovinu – nizašto ne damo’. Ovo govorim u kontekstu nekih papira kojih ima li nema. Poručujem da ne želimo rat, ali od njega ne bježimo i nikad nećemo bježati. Mirnog razlaza Bosne i Hercegovine – nema. Nijedan susjed na uštrb Bosne i Hercegovine neće postati veliki. Oni koji zagovaraju nekakve mirne razlaze svjesni su da se Bosna i Hercegovina mirno ne može podijeliti“, izjavio je predsjednik Udruženja “Zlatni ljiljani“, Aljo Bošnjaković.

Organizatori današnje manifestacije bili su UABNOR, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Udruženje “Zlatni ljiljani“ i Udruženje logoraša “Mostar“.