Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Završen ukop devet žrtava genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u dolini šehida, završen je ukop još devet žrtava genocida. Devet tabuta prekriveni zelenim pokrovom, ukopani su u svom kaburu.

Nošeni na rukama svojih najmilijih, vječni smiraj našli su: Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941), Kemal (Husein) Musić (1968).

Ispred duše šehida proučena je hatma i Jasin-i-šerif, kelime-i tevhid, zikr i dove, prigodni ajeti iz Kur’ana, ilahija ‘Šehidi’, Srebrenički inferno. Nakon toga se oglasio i ezan za spajanje podne i ikindije namaza.

Učena je i Salla kojom se oglašava nečija smrt i odaje počast svim nevinim žrtvama genocida. Potom je klanjana i dženaza-namaz koju je predvodio reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef.Kavazović.

Podsjetio je da je prošlo 25 godina od kada su oni koji su bili srpska vojska i policija počinili genocid u Srebrenici. Posljedice tog zla koje se obrušilo na naše živote, kako je rekao, osjećamo svi na mnogo načina u našoj zemlji i u svijetu. Kolika je bila silina zla koja se sručila na Srebrenicu, govori nam i to s kakvim poteškoćama se susrećemo i danas da ga zaustavimo i prekinemo ga.

Reis Kavazović je naglasio da svi dobri ljudi sa svih strana trebaju pomoći Srebrenici, ne tako što će šutjeti o onome što se dogodilo, već upravo tako što će nastojati objasniti odakle je zlo došlo, kako bi ga se razumjelo. Srebrenica bi trebala postati mjesto kulture sjećanja, ne samo na genocid u njoj, već na sve što nam se događalo devedesetih godina prošlog stoljeća.

– Danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Mi vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj našoj Fatihi koju im proučimo. Neka svaka naša posjeta šehidskom mezaristanu bude naš zavjet da ćemo se okrenuti dobru i miru među ljudima – poručio je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović u hutbi u Srebrenici.

Izrazio je nadu da će svi naći načina da prevaziđu prošlost i nađu put do pomirenja, te da je žrtvi ostala posljednja riječ, molitva i pravda.

Porodice preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i prijatelji, posljednji put su se oprostili od svojih najmilijih za kojima su dugo tragali, za njihovim rasutim kostima.

Posljednji dodir zelenog pokrova na tabutu, posljednji pogled, posljednji komad zemlje, možda je sve danas posljednje za preživjele žrtve genocida, ali molitva i nada nije posljednja – smrt ne postoji, mrtvi umiru samo kada ih zaboravimo.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ukopano je 6.643 šehida, žrtava genocida.