Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Započeli radovi na obnovi porušenog dijela Titove pećine u Drvaru

Započeli su radovi na obnovi porušenog dijela Titove pećine u Drvaru nakon što je prošle godine zemljani odron, uzrokovan višednevnim padavinama, uništio tada drvenu baraku u pećini, u koju je iz sigurnosnih razloga prilaz i posjet bio zatvoren za javnost.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić za Fenu je kazala kako je za sanaciju i rekonstrukciju pećine sredstva od oko 50.000 maraka osiguralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

“Radovi na Titovoj kućici su započeli, a njezinim završetkom, kao i već postavljenom zaštitnom mrežom oko samog objekta iz prošle godine, bit će stvoreni uslovi za siguran obilazak tog značajnog historijskogg lokaliteta, koji su svake godine posjećivali brojni turisti”, kazala je načelnica.

Istaknula je kako će javnost biti na vrijeme upoznata s datumom otvaranja saniranog dijela Titove kućice i pritom podsjetila na epidemiju koronavirusa zbog čega je turizam na tom području stao.

Stoga će, dodala je, završiti obnovu i čekati neka bolja vremena.

Načelnica je kazala kako Titova pećina mnogo znači za općinu Drvar jer je riječ o glavnom izvoru prihoda te općine od turizma.

“Titovu pećinu godišnje je posjećivalo od 5 do 10.000 turista”, kazala je Runić i podsjetila kako je do rata ta brojka iznosila više stotina hiljada jer je u to vrijeme bila nezaobilazna destinacija za učeničke ekskurzije.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks s Muzejom “25. maj” 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.