ZA BOLJU VEZU RS I RS! Počinju radovi na graničnom prelazu kod mosta Bratoljub

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac rekao je da je prioritet završetak Graničnog prijelaza s industrijskom zonom kod novog mosta između Bratunca i Ljubovije.

Kazao je da je novi saziv Vijeća ministara BiH odobrio 14,5 miliona KM za izgradnju tog graničnog prijelaza i radovi bi trebalo da počnu za nekoliko dana.

Nakon što je obišao most “Bratoljub”, kazao je da će biti veliki iskorak za Bratunac u smislu povećanja protoka ljudi i roba.

– Posebno raduje saznanje da lokalna zajednica namjerava da pored ovog graničnog prelaza formira i industrijsku zonu i da se razmišlja o bescarinskoj zoni – rekao je Košarac novinarima.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović precizirao je da rok izgradnje graničnog prijelaza zavisi od projektom utvrđene dinamike izvođenja radova i tehničkih mogućnosti odabranog izvođača radova.

Košarac je, tokom posjete Tehničkom remontu Bratunac, rekao da je neophodno stvoriti uslove za jednak tretman namjenske industrije iz oba bh.entiteta.

– Veoma je značajno sa aspekta širenja vanjske trgovine, da proizvodi namjenske industrija ostvaruju oko 300 miliona KM godišnjeg prometa – rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.