Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

U svijetu sve više raste interesovanje za odbrambenu industriju Turske

Demir je u video-obraćanju na Samitu odbrambene industrije u Turskoj kazao da je njihov cilj domaćim i nacionalnim sredstvima i kapacitetima, što je više moguće, razviti odbrambene sisteme potrebne za snage sigurnosti.

Istakao je da ubrzano provode istraživanja o trendovima odbrambene industrije poput tehnologije bespilotnih letjelica, laserskog i elektromagnetskog oružja, cyber sigurnosti i svemira, satelitskih tehnologija, virtualne stvarnosti, umjetne inteligencije i robotike.

Naglasio je da Turska postaje sve neovisnija kako raste nivo domaće proizvodnje u oblasti odbrambene industrije, dodajući da se sve više prihvata činjenica da je Turska vodeća sila u regiji.

Kako je kazao, Turska, koja je bila uvoznik tehnologije na polju odbrambene industrije, sigurnim koracima korača da postane zemlja izvoznica u toj oblasti.

“Broj projekata koje danas provodimo premašuje 750. Obim tih projekata doseže 60 milijardi dolara. Među 100 najvećih u odbrambenoj industriji u svijetu nalazi se i sedam turskih kompanija. Prije pet godina bile su samo dvije. Naš izvoz u odbrambenoj industriji povećan je za 30 posto u posljednjih pet godina, a uvoz je pao za oko 60 posto”, kazao je Demir.

Istakao je da postoji ogromna konkurencija u sektoru odbrambene industrije u svijetu.

“Budući da je izvoz odbrambene industrije zasnovan na izvozu visoke tehnologije, zemlje koje su moćne u ovom sektoru imaju stratešku konkurentsku prednost. Možemo kazati da smo kao država u dobroj poziciji u oblasti odbrambene industrije, ali uvijek također kažemo da može još bolje”, rekao je Demir.

Naglasio je da su također pokrenuli brojne projekte čiji cilj je razvoj kvalifikovanih ljudskih resursa u sektoru odbrambene industrije.